Vad innehåller naturlig hudvård?

Nästan 100% naturliga råvaror

Äkta naturlig hudvård är tillverkade av så naturliga råvaror som möjligt. Av denna anledning är andelen naturliga ingredienser i naturlig hudvård ofta mycket hög. I dessa fall skrivs det ofta ut på förpackningen; t ex ”98% naturliga ingredienser” eller ”86% ekologiska ingredienser”.

Certifieringar för naturlig, ekologisk hudvård tillåter vissa syntetiska råvaror i begränsad omfattning. De produceras då ofta syntetiskt, och är ofta s.k. naturnära, eller naturidentiska råvaror såsom t ex bensylalkohol. Kvantitativt är deras andelar mycket små – oftast mindre än en procent av slutprodukten.

Höga koncentrationer av aktiva och effektiva substanser

Den stora mängden naturliga råvaror i naturlig, ekologisk hudvård ökar ofta mängden aktiva ingredienser. Eftersom andelen utfyllnadsmedel är liten blir andelen aktiva ingredienser automatiskt högre. Naturligtvis finns det också skillnader inom naturlig, ekologisk hudvård beroende på om produkten innehåller billiga eller mer sällsynta råvaror – och hur mycket av dessa.

Från växter, blommor, örter och frukter utan kemiska processer

Äkta naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik tillverkas bland annat av:

 • växter
 • örter
 • extrakt från blommor
 • eteriska oljor, vegetabiliska oljor och vaxer
 • naturliga mineraler

Växtråvaror för certifierad naturlig hudvård måste vara ekologiskt odlade eller viltsamlade så långt det är möjligt. Vilda växter måste samlas in från tillåtna och kontrollerade områden.

I bästa fall produceras råvarorna med högkvalitativa metoder, såsom kallpressade vegetabiliska oljor, som bevarar näringsämnena i råvaran under tillverkningsprocessen så att resultatet blir en produkt med hög och effektiv standard.

I certifierad naturlig, hudvård bör råvaror bearbetas till kosmetiska ingredienser med så få kemiska processer som möjligt.

Superväxter

Både i Sverige och i resten av världen är extra näringsrika växter välkända, det är dessa som kallas ‘superfood’ och men det i själva verket handlar det ju om ‘superplants’. Superplantor kan växa vilda eller odlas till exempel som mat eller bli till råvara i hudvård och kosmetik. Superväxter innehåller ett brett utbud av

 • mineraler
 • vitaminer
 • antioxidanter

Dessa kan både huden och kroppen dra nytta av på många olika sätt.

Naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik innehåller ofta naturliga superråvaror, såsom olika bär, örter och alger. Dock passerar inte alltid alla dessa certifieringsorganens screening-process trots deras naturlighet, till exempel för att råvaran inte är tillräckligt välkänd och dokumenterad.

Vad innehåller äkta naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik?

I naturlig hudvård finns inte olika polymerer såsom plast och silikoner, alkylsulfater (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate), syntetiska fetter, oljor och dofter, råoljebaserade råvaror (Paraffinum Liquidum, Petrolatum), kemiska UV-filter, PPG) såväl som syntetiska konserveringsmedel (parabener, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, DMDM ​​hydantoin, imidazolidinyl urea, metyldibrom glutaronitril).

Europeisk certifierad naturlig hudvård tillåter heller inte djurförsök eller som regel ingredienser av animaliskt ursprung. Vissa råvaror av animaliskt ursprung är dock ofta tillåtna, t ex

 • bi-liknande ingredienser som propolis och honung
 • mjölk av animaliskt ursprung
 • fårullsfett eller lanolin.

Generellt sett är djurförsök av kosmetiska ingredienser i princip förbjudna i EU . Leaping Bunny (Cruelty Free) är en certifieringsorganisation som ger en garanti för att djurförsök inte gjorts för varje ingrediens i varumärket.

Äkta naturlig hudvård och hudvård med ekologiskt innehåll är inte samma sak

Många naturliga märken tenderar att gynna ekologiska ingredienser vid tillverkningen av sina produkter .

Med ekologisk råvara avses ekologiskt producerad råvara som ofta är mer näringsrik och därmed dyrare och potentiellt mer effektiv och hälsosammare. Ekologisk produktion innehåller färre skadliga bekämpningsmedelsrester och tungmetaller.

Emellertid skiljer sig äkta naturlig, ekologisk hudvård från hudvård där påståenden ibland görs om ekologiskt innehåll. I äkta naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik använder man naturliga ingredienser som bas och ekologiska ingredienser föredras ofta. En konventionell produkt kan dock innehålla visst ekologiskt innehåll av en eller flera ingredienser men i övrigt kan den vara full av syntetiska ingredienser. Således säger den faktiska mängden ekologiska ingredienser ännu ingenting om produktens naturlighet, vilket är det viktigaste för en naturlig, ekologisk hudvårdsprodukt.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.