Användning och rengöring av sminkborstar

Bra sminkborstar är grunden för en framgångsrik makeup.

Den vackraste makeupen skapas med bra verktyg

Den vanligaste orsaken till att ögonmakeup inte blir som du önskar eller tänkt dig är felaktiga eller slitna borstar. Ögonskuggan suddas ut med en bomullspinne, låter det bekant? Med rätt verktyg är du ett stort steg närmare ett ännu vackrare slutresultat. Vår guide introducerar de viktigaste sminkborstarna och tips för rengöring av dem. Uppdatera upp dina måste-verktyg för din sminkrutin!

En borste av hög kvalitet är ett av de viktigaste verktygen för att trolla fram en snygg ögonmakeup. För att applicera en mineral makeup foundation är det viktigt att välja rätt typ av borste i förhållande till önskat resultat. Detta sparar både på produkten och dessutom sparar det dyrbar tid. Blush och solskyddsfaktor sprids också mycket jämnare och vackrare när borsten är avsedd för ändamålet. Makeupborstar är en investering och när de tas om hand håller de i flera år.

Varje borste hos Jolie är framställd av syntetiskt hår och är därför också lämpliga för veganer. Vi erbjuder inga borstar gjorda av djurhår. Idag är syntetiska borstar av bra kvalitet, och dessutom håller de vanligtvis bättre än borstar gjorda av äkta hår. De tappar inte lika mycket hår. Spana in Jolies sortiment av sminkborstar

Ögonskuggborstar

Endast en väl vald, högkvalitativ ögonskuggborste är perfekt för att göra ‘nude’ makeup. Om du använder mer än en ögonskugga rekommenderar vi att du väljer separata borstar för mörka och ljusa ögonskuggor, samt en separat borste för att sudda ut gränserna mellan ögonskuggorna och göra din makeup helt färdig och snygg.

En bra ögonskuggborste är platt, robust och tillräckligt stor, drygt en tum bred. Med en sådan borste sprids färgen jämnt och fäster bra på ögonlocken. En ännu lite mjukare borste är utmärkt för att applicera ljus ögonskugga, men ju mörkare ögonskuggan är, desto tätare ska håret vara.

Ögonskuggborstar.

Om du skapar en mörk färg över ljus färg bör du också investera i en något bredare ögonskuggborste, sk. tonerborste av hög kvalitet. Syftet med tonerborsten är att mjuka upp ögonskuggans kant så att den inte syns så tydligt. Detta görs enklast med borstar som går under namnet toner brush, ofta rundhåriga och knubbiga. Dessa låter dig också applicera mörk ögonskugga på ögonlocket för att markera ögonglobskonturen. För Smokey ögonmakeup är en borste av hög kvalitet ett absolut måste för att du ska få en drömlik mjuk och matt finish. Prova Kjaer Weis Crease Brush .

Fas borstar

Penn- och fasborste.

Att applicera en mörk ögonskugga vid ögonfransfästet görs bäst med en rundhårig och liten borste eller en snedställd borste. Fasborsten är en av de mest mångsidiga borstköpen. Den fungerar inte bara bra för att skugga den nedre delen av ögonlocket vid fransarnas fäste, utan det är ett toppenverktyg för att sudda ut pennkonturen. Förutom att mjuka upp linjerna är den lutande borsten också lämplig för grooming av ögonbryn. En bra vinklad borste är till exempel Kjaer Weis Eye Brush Angle , och en annan bra pennborste är Ibero Brush Eyebrow.

Eyeliner borstar

För en flytande eyeliner är det en bra idé att använda din egen borste/pensel, även om Eyelinerförpackningarna vanligtvis har en medföljande pensel. En lång trimborste gör dock arbetet enklare, eftersom skaftet ger ett bra stöd för handen. En trimborste av hög kvalitet är fast, spetsig och håller penselhåret på plats och spretar inte. En eyelinerpensel kan ibland även ha en vinkad spets, vilket kan göra det lättare att dra jämna linjer. Penseln passar också mycket bra för ögonkonturering. Dras eyeliner konturen med en penna bör konturen alltid mjukas upp med den nämnda snedställda penseln. 

Trimborstar.

Borste för ögonfransar och ögonbryn

Spiralborsten är ett mångsidigt verktyg som passar både ögonfransar och ögonbryn. Med borsten kan du borsta och forma envist spretiga ögonbryn samt ta bort överflödig ögonbrynsfärg, vilket gör utseendet mjukare och mer naturligt.

Verktyg som är lämpliga för applicering av mascara.

Med hjälp av en spiralborste kan du exempelvis applicera en behandlingsolja (som ricinolja) på dina ögonfransar och borsta bort eventuell klumpig mascara.

Om applicering av mascara på dina nedre fransar känns utmanande kan du prova en solfjäderliknande mascaraborste för att hjälpa till. Färgen tas från mascarans medföljande spiralborste appliceras på solfjäderborsten och appliceras sen direkt på fransraden. Eventuella klumpar kan kammas bort med en Lash kam i metall. Lash kammen i metall är bättre än kammar i plast och separerar fransarna väl.

Borstar för concealer och foundation

När make-up basen appliceras med borste blir den välvårdad och slät. Fingrarna fungerar också bra för en snabb och naturlig vardagsmakeup, men om du vill ha en mer täckande och proffsig finish, rekommenderar vi att du väljer en anpassad borste, som Alima Pure Liquid Foundation Brush.

Sminkborste

Borsten används för att klappa och svepa in produkten i huden, använder du borsten i en alltför rät vinkel mot ditt ansikte kan penseldragen lätt bli synliga. Sminkborsten känns underbart avslappnande och lyxig på huden och kan också användas för att applicera en ansiktsmask.

Concealerborsten är lämplig för mer exakt arbete och är ett utmärkt verktyg  att arbeta med under ögonen, till exempel på mörkare partier under ögonen och på röda näsvingar. Med borsten kan du lättare applicera concealer på områden där fingertopparna är för stora. När du applicerar concealer direkt vid fransrötterna, vid näsvingarna och andra utmanande områden, kommer din makeup att bli jämnare och du kommer närmare en proffsig finish. Prova Kjaer Weisin Buffer Concealer Brush .

Concealerborstar

Det är smart att använda en liten och mer exakt borste för att täcka finnar/blemmor och en större borste för att täcka större ytor, såsom rosacea. För applicering av concealer och foundation är en syntetisk borste det bästa valet. Produkter av detta slag är relativt fasta eller flytande och borstar med syntetiskt hår glider fördelaktigt lätt över huden. Foundationborsten är lämplig för applicering av både flytande och mer krämig makeup bas, men kan givetvis också appliceras på huden med fingrarna eller med hjälp av en make-up svamp.

Borstar för mineralsmink

För att bäst applicera pulverbaserat mineralsmink som bas bör du välja borste efter det resultat du önskar. Ju lättare täckning du vill ha, desto större och fylligare borste bör du välja. Önskas ett mer täckande slutresultat, desto mindre och tätare borste. Alima Pure, en mästare inom mineral makeup foundations, har förutom produkter även utvecklat fantastiska borstar för detta ändamål. En större Foundation Brush och en mindre och tätare Flat Top Brush är väl värda en investering.

Kabuki borste

Flat Top borstar skapar ett mer täckande slutresultat. Den robusta, fylliga kabuki-borsten är en modell som traditionellt används med mineralmakeup och är ett bra universellt val. Med Kabuki-borsten går det snabbt och enkelt att applicera mineralbaserad makeup. Dessutom passar kabuki borsten i de flesta sminkväskor tack vare sitt korta skaft.

Borstar för rouge, solskydd och ‘contouring’

En bra rougeborste är inte för stor och har en något mindre storlek än en löspuderborste. Borsten ska vara gjord av mjukt hår, och du kommer att känna igen en högkvalitativ borste på den underbara sammetslena känslan. En rougeborste med perfekt storlek (t.ex. Kjaer Weis Blush Brush ) gör det enkelt att följa konturerna på kindbenet och få rougen på rätt plats. 

Rougeborste

Dessa borstar är också lämpliga för applicering av solskydd och för ‘contouring’. Det är en fråga om tycke och smak om du vill ha en egen, lite större borste för solskydd, vilket gör att färgen lätt kan appliceras över större områden utan att slutresultatet blir för tjockt.

En rougeborste kan också användas för att skapa ‘contouring’, men en än bättre borste för detta är den snedställda versionen, som gör att skuggorna lätt hamnar på rätt ställen, under kindbenet och i käklinjen. 

Puderborstar

En borste för löspuder har en större storlek än en rougeborste och kan med fördel även användas för att applicera solskydd. Om pudret bara skall applicera på mindre, begränsade områden, kan till exempel en stor ögonskuggborste passa.

Löspuderborste

Med hjälp av en pensel kan du applicera puder mycket tunt, till exempel runt ögonområdet och vid näsroten. Men för större områden fungerar en stor puderborste bäst och är också det snabbaste verktyget att använda till vardags.

En stor puderborste ger en matt och naturlig yta.

Läppstiftspensel

Det är inte nödvändigt att använda en pensel för applicering av läppstift till vardags, men appliceringen av ljusa färger är lättare och blir snyggare med en pensel. Om läpparna är mycket smala hjälper penseln till att hålla sig inom läpparnas konturer. Läppstiftspenseln kan också göra färgen lite mjukare.

Läppstiftborste

Den mest praktiska läppstiftspenseln har ett skyddande fodral, vilket gör den lätt att bära med sig utan att ge färg och förstöra hela innehållet i sminkväskan. Beroende på modell är läppstiftspenseln i de flesta fall också ett utmärkt verktyg för att skapa till exempel gel liknande och puderformade ögonkonturer. Vår favorit är Kjaer Weis Lip Brush. Men Ibero erbjuder också ett kvalitativt och prisvärt alternativ i sin Ibero Lip Brush.

Rengöring och skötsel av borstar

Borstarna bör tvättas regelbundet för att hålla dem i gott skick. Tvätt är också viktigt för hygien.

Huvudregeln är: borstar som används för puderprodukter ska tvättas en gång i veckan och borstar som används för krämig, flytande och tjockare färg efter varje användning. Anledningen är helt enkelt att bakterier lättare börjar växa på borstar som används för tjocka konsistenser. 

Smuts och talg från huden fastnar på borstarna och det är en bra grogrund för bakterier. Att tvätta borsten efter varje användning är ett gott råd. 

En naturlig tvål eller ett milt schampo är perfekt för att rengöra make-up borstar. Prova till exempel Taika-seriens flytande tvål eller Absolutions Le Savon Blanc-tvål . Efter rengöring, pressa borstarna lätt mot en handduk, forma borsthåret när det är fuktigt och placera borstarna fritt liggande för att torka på bästa sätt.

Låt inte borstarna torka i upprätt läge, eftersom det gör att vatten rinner ner vid fästet av borthåret och detta gör att håret kommer att lossna över tid. Borstar av hög kvalitet som tas om hand väl kommer att hålla i flera år, till och med i årtionden.

>> Jämförelse av naturlig ekologisk foundation

>> Gå tillbaka till sminkguiden

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen
Vår webbplats använder cookies för att utföra olika funktioner, såsom kundidentifiering, personalisering, analys och marknadsföring. Du kan läsa mer om vår cookie-policy i vår sekretesspolicy. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du vår användning av cookies.

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.