Vad är naturlig, ekologisk hudvård egentligen?

Naturlig, ekologisk hudvård, eller naturkosmetik har rönt stor framgång under de senaste åren och väcker därför mycket intresse. Men vad är äkta naturlig, ekologisk hudvård egentligen och hur skiljer det sig från annan hudvård och kosmetika?

Kort sagt, så är naturlig, ekologisk hudvård en effektiv och högkvalitativ hudvård framställd av växter, frukter, bär och även mineraler. Naturlig, ekologisk hudvård / naturkosmetika har ingen lagstadgad definition och är inte ett skyddat begrepp så i lagen särskiljs det inte från annan hudvård och kosmetika.

Av den anledningen kan orden ”naturliga” och ”ekologiska”, “organic” och “natural” också marknadsföra varumärken och serier vars produkter innehåller kombinationer av syntetiskt och naturligt innehåll.

Ett sätt att säkerställa att en naturlig, ekologisk hudvårds eller naturkosmetikprodukt är så ren och äkta som möjligt är att leta efter en tillförlitligt certifiering för produkten. Det finns dock också rena – ofta mindre – naturliga varumärken på marknaden som inte har ansett sig ha råd att investera i certifieringsprocessen.

När vi på Jolie tar in nya varumärken går de igenom en noggrann godkännandeprocess, och endast de märken med högsta kvalitet och bästa effektivitet hamnar i vårt urval. De allra flesta är certifierade, och de undantag vi gör, håller minst en motsvarande standard.

Produktvalsprocess

Vi på Jolie eftersträvar att erbjuda våra kunder ett urval av de bästa naturliga, ekologiska märkena som finns. Vi strävar efter att våra kunder hittar alla produkter de behöver för sin hudvård, hårvård och smink – det gör vi genom att tillhandahålla högkvalitativa och funktionella naturliga och ekologiska produkter.

Certifiering för naturlig hudvård

En certifiering för naturlig, ekologisk hudvård gör det lättare att identifiera vad som är äkta naturlig, ekologisk hudvård. Certifieringsorganet kontrollerar och verifierar att råvaror, produktionsprocess och slutprodukter inom naturlig hudvård uppfyller kraven i certifieringen.

Vad innehåller naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik?

Andelen naturliga råvaror i naturlig, ekologisk hudvård tillverkade av växter, frukter och mineraler är ofta mycket hög. I många fall kan man på förpackningen utläsa t ex ”98% naturliga ingredienser” eller ”85% ekologiska ingredienser”.

Råvaror och egenskaper hos naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik

Autentisk naturlig hudvård och kosmetik är tillverkade av extrakt från växter, örter och blommor, eteriska oljor, vegetabiliska oljor och vaxer och naturliga mineraler, bland annat. Varför är just dessa ingredienser bra för din hud?

Snygg förpackningsdesign

Borta är de dagar då förpackningsdesignen för naturlig, hudvård var gammeldags och tråkiga. För bara ett decennium sedan såldes naturlig hudvård mestadels i hälsokostaffärer, och designen på produkterna avslöjade sina naturliga, ekologiska värden genom ett grönt och brunt utseende. Nu är produkterna ofta eleganta, minimalistiska och inte sällan riktigt vackra skapelser som pryder sin plats i vilket badrumsskåp som helst.

Sant eller falskt – 10 myter om naturlig hudvård

Naturligt hudvård luktar gräs, sminket täcker inte och åtminstone kan mascara inte vara naturkosmetik? Vi skingrar dina fördomar och gör upp med ihärdiga myter om naturlig hudvård och kosmetik. Upptäck hur effektiva, funktionella och högkvalitativa naturliga, ekologiska produkter kan vara!

Vad betyder Certified Natural Cosmetics?

Certifiering för naturlig hudvård och kosmetik gör det lättare för konsumenten att hitta naturliga produkter. Oberoende certifieringar säkerställer att en produkt, en produktserie eller ett komplett varumärke uppfyller vissa reglerade kriterier när det gäller råvaror, produktion och slutprodukter. I Europa är vanliga certifieringar Ecocert, Cosmos Organic, NaTrue, Soil Association och BDIH. De övervakar renheten och etiska- och miljöaspekter i naturlig hudvård.

På den europeiska kosmetikamarknaden finns ett stort antal märken som har genomgått EU-tillståndsprocessen, till exempel från USA, Asien och Australien. I dessa länder finns också naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik, men i allmänhet kommer de inte att ha europeisk certifiering och därmed kommer det inte att finnas någon officiell validering för naturlig hudvård. Produkterna kan vara rika på exempelvis ekologiska råvaror, men kan också inkludera plast eller syntetiska konserveringsmedel och / eller parfymer.

I detta fall bör konsumenten läsa ingrediensförteckningen i produkterna, dvs. INCI-listan (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) för att kunna känna sig helt säker.

INCI är innehållsförteckningen och det sätt på vilket kosmetiska ingredienser är märkta på förpackningen. I Europa styrs och regleras rapporteringen av INCI på ett sådant sätt att råvarorna i produkterna måste identifieras och de måste deklareras på förpackningen i storleksordning, dvs den ingrediens som det finns mest av kommer först i listan.

Äkta, rent och effektivt

Tre gratis produktprover per beställning

Stort sortiment

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.