Jolies Hårguide

Det är dags att ge ditt hår en stund i rampljuset! Satsa på högkvalitativa hårvårdsprodukter och din hårbottens välbefinnande.

Har du tänkt på att hårets och hårbottens mående också speglar vårt övergripande välbefinnande? Till exempel indikerar en stram hårbotten stress och kan orsaka spänningar även i ansiktshuden. Hudproblem som atopi eller psoriasis kan också dyka upp i hårbotten. Holistiskt välbefinnande spelar en stor roll för hårets tillstånd och därmed för även för hårväxten.

En enkel hårvårdsrutin för att få ditt hår att blomstra

Schampo, balsam, hårolja och serum, balsamspray, stylingspray, hårspray… Utbudet av hårprodukter är så stort att det är svårt att gå till botten med vad som passar just din hårtyp och dina behov bäst.

Vi får regelbundet frågor från våra kunder angående hårvård och de bästa hårprodukterna. I den här guiden hittar du tips som hjälper dig att enkelt få ordning på din hårvårdsrutin och hålla håret friskt och vackert.

 

1. Bedöm ditt hårs nuvarande tillstånd

Ta hänsyn till hårbottens tillstånd, strukturen och längden på ditt hår och om ditt hår har färgats, blekts eller om bearbetar det mycket? Dessa saker påverkar hur du ska ta hand om ditt hår. Att känna till detaljerna för ditt hår hjälper dig att välja rätt produkter och behandlingar för optimalt resultat. 

2. Välj schampo och balsam enligt denna tumregel

Hårets välbefinnande börjar från hårbotten. I värsta fall kan en igensatt skalp skada hårets naturliga tillväxt. Ett typiskt misstag i hårvård är att ägna för mycket uppmärksamhet åt topparna, medan hårbotten försummas.

En bra tumregel för att välja schampo och balsam är följande: schampo väljs efter hårbotten, balsam efter längdernas och topparnas skick. Schampo bör alltid väljas i första hand efter skalpens tillstånd, eftersom just hårbotten behöver rengöras, inte så mycket hårets längder och toppar.

Tänk dock på helheten. Vad ger bäst näring åt både hårbotten och hårtopparna? Om ditt hår är väldigt torrt eller skadat bör du välja en återfuktande version som schampo, så att ditt skadade hår inte påverkas negativt av för mycket rengörande effekt. Irriterad hårbotten, å andra sidan, behöver lugnas och balanseras.

Vad är ett bra tvättintervall för hår?

Tvätta håret regelbundet: Att tvätta håret regelbundet är viktigt för att hålla det rent och friskt. Försök att tvätta håret två eller tre gånger i veckan med ett skonsamt schampo som inte tar bort hårets naturliga oljor.

Använd ett balsam: Använd ett bra balsam varje gång du tvättar håret. Torka håret lätt med en handduk innan du applicerar balsamet. Så att balsamet inte späds ut av överdrivet vatten på ytan av håret. Balsamet hjälper till att hålla håret mjukt och hanterbart samtidigt som det förhindrar skador orsakade av styling och hårtorkar.

3. Vårda och stöd hårets kondition med vårdprodukter

Om längderna och topparna på ditt hår är torrt, skadat eller livlöst, använd ett leave-in balsam . Applicera på längderna och topparna av fuktigt hår efter tvätt.

Istället för leave-in balsam kan du även behandla håret med håroljor och serum . Vid det här laget är mindre mer, så välj en produkt istället för flera. Håroljor och serum tämjer kluvna toppar, reparerar slitet och torrt hår och återställer hårets elasticitet och glans.

Vissa av håroljorna och serumen är endast avsedda för hårets längder, en del är också avsedda för behandling av hårbotten. Kontrollera alltid produktens bruksanvisning för bästa resultat.

Särskilt hårt bearbetat och torrt hår behöver särskild intensivvård och återfuktning. Om ditt mål är hårtillväxt är hårmasker hemligheten för att hålla dina toppar i gott skick och underbart mjuka. Hårmasker är ett utmärkt sätt att ge näring till och stärka håret i tid. Använd hårmasker som en intensivbehandling en gång i månaden eller gör en mer intensiv tvåveckorsbehandlingsperiod då och då. En lerbaserad hårmask är ett effektivt sätt att rengöra hårets toppar ordentligt från produktrester.

Krämiga leave-in balsam och stylingprodukter är bäst för torrt hår. Proteinbaserade och restaurerande produkter är lämpliga för strukturellt skadade toppar. Fuktgivande behandlingar är bra för frissigt och naturligt hår.

4. Skyddar håret från sol och värmebehandling

Precis som huden kan även håret skadas av solens UV-strålning med tiden om det inte skyddas ordentligt. Se till att du bär en hatt när du är ute i solen under långa perioder för att skydda ditt hår från skadliga UV-strålar.

Hårtorkar, papiljotter och plattång kan skada håret om de används mycket ofta eller vid höga temperaturer. Skydda ditt hår med en värmeskyddsprodukt innan du bearbetar det. Med bra stylingprodukter kan du skapa struktur och volym i ditt hår och behålla din frisyr.

5. Ge även håret näring från insidan 

Ät hälsosamt: en balanserad kost som innehåller frukt, grönsaker, proteiner och fullkorn hjälper till att hålla hela kroppen frisk – inklusive håret. Försök att lägga till mat som innehåller mycket omega-3-fettsyror, som lax eller linfrön, till dina måltider för att ge ditt hår extra näring. Kom också ihåg att dricka tillräckligt med vatten.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.