Certifieringar för naturlig, ekologisk hudvård

Certifieringar för naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik gör det lättare att identifiera vad som är äkta. Certifieringsorganisationerna kontrollerar och validerar att råvaror, produktionsprocess och slutprodukter uppfyller kraven i certifieringen.

Ecocert, Soil Association, BDIH, NaTrue och Cosmebio blir också mer och mer kända i Sverige för sina certifieringar för naturlig, ekologisk hudvård.

De flesta certifieringar upprätthålls för närvarande av den oberoende organisationen COSMOS, vars internationella standard syftar till att harmonisera kriterierna för olika certifieringar.

Vad garanterar certifieringen?

Kraven på europeiska certifieringar för naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik är i stort sett desamma. Vid produktion av certifierad naturlig hudvård bör maximalt med naturliga och minimalt med kemiskt bearbetade råvaror ingå i produkten, dvs. äkta vegetabiliska oljor, eteriska oljor och växtextrakt, föredras.

Växtråvaror bör, så långt det är möjligt, odlas ekologiskt eller från lagligt skördade vilda växter. Produktemulgeringsmedel och rengöringssubstanser bör vara växtbaserade och skonsamma.

Certifieringar förbjuder djurförsök, djurkollagener och andra ingredienser av animaliskt ursprung med undantag av bi-härledda ingredienser som bivax eller honung, mjölk av animaliskt ursprung och fårullsfett.

Djur får inte avlivas eller skadas för att samla in råmaterialet.

Miljöcertifieringen reglerar också produktions- och transportprocesserna för produkter och förpackningar, som måste vara så miljövänliga som möjligt. Certifierade naturliga, ekologiska varumärken uppmärksammar till exempel förpackningsmaterial och lim samt möjligheten att återvinna.

Ingredienser förbjudna i certifierad naturlig, ekologisk hudvård och kosmetik

Certifierad naturkosmetik saknar olika polymerer som:

  • plast och silikon
  • alkylsulfater (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
  • syntetiska fetter, oljor och parfymer
  • petroleumråvaror (Paraffinum Liquidum, Petrolatum)
  • orbsorberande kemiska UV-filter
  • etoxylerade råvaror (PEG, PPG)
  • syntetiska konserveringsmedel (parabener, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, DMDM ​​hydantoin, imidazolidinyl urea, metyldibrom glutaronitril).

Kan certifierad hudvård innehålla syntetiska ingredienser?

Kraven på europeiska certifieringar varierar något vad gäller grundkraven för ekologiskt odlade råvaror såväl som i de tillåtna syntetiska råvarorna som konserveringsmedel i produkter.

Certifieringar kan tillåta en begränsad mängd av vissa syntetiska råvaror, upp till maximalt 5% av de råvaror som används i produkten.

I allmänhet finns dock mindre än en procent syntetiska råvaror i produkter och det handlar oftast om milda konserveringsmedel såsom bensylalkohol.

Förpackningen anger vanligtvis vilken procentandel av ingredienserna som är naturliga råvaror och vilken procentandel av ingredienserna som är ekologiska råvaror.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.