Ekologisk Ansiktsvård

Vårens hudlyster: hur man behandlar pigmentförändringar i huden

1.5.2022, Jolie

I spegeln ser du ett ansikte som är lyckligt över vårens ankomst, men med en matt hud, kanske lite trött, och pigmentförändringarna blir tydligare igen när dagarna blir ljusare. Låter det bekant?

Störande förändringar i hudens pigmentering är vanliga i solen. Vad orsakar dem och hur kan man bli av med dem? Vilka produkter fungerar verkligen mot pigmentfläckar?

För trött och tråkig hud är det möjligt att ljusa upp och släta ut. Likaså är det möjligt att behandla pigmentförändringar och förhindra uppkomsten av nya pigmentfläckar. Det är utmanande att helt ta bort pigmentfläckar, så förebyggande behandling är viktig.

Visste du att hudpigmentproblem är ett av de vanligaste problemen som hudexperter möter i sitt arbete? De täcker upp till 25 % av alla konsultationer med hudläkare. Produkter som bleknar och förhindrar pigmentförändringar är också en av de mest sålda produktkategorierna hos Jolie, speciellt under vår- och sommarsäsongen.

Hudproblem kan påverka en person på ett mycket holistiskt sätt. De kan också orsakas av många olika faktorer. Problem, utmaningar och förändringar i hudpigmenteringen kan bero på faktorer som solexponering, hormoner, inflammation eller ålder.

Vad är pigmentförändringar?

Pigment- eller leverfläckar är lokala, bruna, mörka fläckar som blir intensivare i solen. Pigmentfläckar, även kallade leverfläckar, tolkas ofta som ett tecken på åldrande. De kan dock uppkomma redan i trettioårsåldern. Hudfärg och genetiska anlag påverkar hur tidigt och hur lätt pigmentförändringar uppstår.

Den största enskilda orsaken är kontinuerlig exponering för UV-strålning. Därför förekommer pigmentfläckar främst på de områden av huden som är mest utsatta för solen, till exempel i ansiktet, på dekolletaget och på händerna.

Andra orsaker till pigmentfläckar eller leverfläckar kan vara hormonella förändringar som graviditet, solkänsliga läkemedel, ärftlighet, ålder, inflammation och hudskador.

Bildning av hudpigmentet melanin

Bildandet av hudpigmentet melanin är en mycket komplex serie kemiska reaktioner, men vi ska försöka förklara det på ett enkelt sätt.

Solens ultravioletta strålar stimulerar och påskyndar aktiviteten hos melanocyterna, de celler som ansvarar för hudens pigmentering eller färg. Det utlöser melanogenes, dvs. solbränna:

När huden får UV-strålning från solen aktiveras melanocyterna och producerar melanin, ett hudpigment. Melaninproduktionen är hudens naturliga försvarsmekanism för att skydda cellerna mot UV-strålar. Melanin absorberar UV-strålar innan de når cellernas DNA. Detta leder till att vår hud blir brunare.

Bildning av pigmentförändringar

Hyperpigmentering uppstår när melanocyter producerar för mycket melanin, vilket orsakas av ökad enzymaktivitet av tyrosinas. Detta leder till en ansamling av pigment på hudytan, vanligtvis i specifika områden. Detta leder till att det bildas pigmentfläckar på huden, huden blir ojämn i färgen och kan förlora sin lyster.

Pigmentförändringar i huden kan uppstå epidermalt, på hudytan, eller dermalt, djupare i huden.

Om stora områden av hyperpigmentering utvecklas på huden utan uppenbar anledning kan det bero på ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen. Det kan då vara viktigt att ta blodprov för att kontrollera om det finns inflammation eller någon annan störning i kroppen, eller om det finns brist på vitaminer eller spårämnen.

Skador på huden, såsom ärr, kan också börja mörkna. När behandlingen påbörjas i god tid kan deras pigmentering förhindras.

De flesta av pigmentförändringarna i huden är godartade och endast kosmetiskt störande, även om de är irriterande, utgör de ingen hälsorisk. Men ibland kan förändringarna vara relaterade till hudcancer eller melanom. Om du misstänker risken för hudcancer, kontakta din hudläkare.

Hur kan pigmentfläckar undvikas?

Det finns en enorm arsenal av kosmetiska produkter som kan blekna och minska pigmentering. Att förebygga pigmentförändringar med hjälp av solskyddsmedel är dock fortfarande en prioritet. UV-strålar är inte den enda externa faktor som bidrar till att pigmentstörningar förvärras eller återkommer: synligt solljus enbart är tillräckligt för att orsaka dem. Dess effekter på stimuleringen av melanogenes förvärras av luftföroreningar.

Använd därför alltid solkräm med tillräckligt hög skyddsfaktor i soligt väder. Användning av solskyddsmedel rekommenderas redan från våren, eftersom vårens första strålar effektivt reflekteras från snön och hudens egen melaninproduktion ännu inte har kommit igång. Förutom solskydd är det lämpligt att skydda huden från solen med kläder och huvudbonader när det är möjligt. På sommaren, under den mest hektiska middagssolen, är det vettigt att vara i skuggan.

Eftersom andra faktorer än solen kan orsaka pigmentförändringar finns det ingen enkel guide för att undvika dem. Om det finns en genetisk eller hormonell anlag för pigmentförändringar skulle det vara viktigt att se till att kroppen bibehåller balans genom kost och en hälsosam livsstil. Så de celler som påverkar pigmenteringen inte blir för aktiverade av onödiga skäl.

Det är också bra att komma ihåg att alla pigmentförändringar inte kan undvikas och det är okej. Lyckligtvis är de oftast bara en irriterande kosmetisk olägenhet. Du kan försöka bleka och lätta upp eventuella pigmentförändringar om de stör dig.

Hur kan pigmentfläckar behandlas?

Pigmentfläckar kan behandlas, blekas och korrigeras med en rad aktiva ingredienser. Kosmetika kan innehålla antioxidanter som ljusar upp fläckar, aktiva ingredienser som bromsar eller hämmar melaninproduktionen eller olika syror som påskyndar cellförnyelsen, till exempel AHA.

Dessa egenskaper hjälper dig att identifiera en bra produkt för pigmentförändringar.

En bra produkt som korrigerar pigmentförändringar kan påverka ett, två eller alla stadier av melanogenesen.

En bra produkt:

  1. bromsar melaninproduktionen i pigmentcellerna.
  2. förhindrar att pigmentet överförs till andra celler.
  3. påskyndar cellregenerering .

En produkt som bleker pigmentering måste vara skonsam mot huden för att kunna användas dagligen. Om produkten irriterar huden eller orsakar inflammation kan den förvärra pigmentförändringarna.

En bra produkt för att bleka pigmentering främjar cellförnyelsen, korrigerar pigmentfel, jämnar ut hudtonen och håller huden frisk.

Våra favoriter för behandling av pigmentfläckar

Välj en eller flera produkter för att behandla och korrigera pigmentförändringar i din hudvårdsrutin efter dina behov. Med sminkprodukter kan du bleka eller täcka pigmentfläckar.

Reparerande serum för pigmentfläckar

Den bästa krämen för leverfläckar

Concealer för att täcka pigmentförändringar

  • För lätt täckning av hela ansiktet: Juice Beauty Stem Cellular CC Cream. Den multifunktionella CC-krämen främjar cellförnyelse, ljusar upp, stramar upp, återfuktar och behandlar huden. Dess naturliga mineraler jämnar ut hudtonen och skyddsfaktorn SPF30 skyddar huden mot solens strålar.
  • Mer täckning för krävande områden: Absolution Le Multi Correcteur. Den silkeslena konsistensen hos den här multifunktionella concealern sprider sig utan ansträngning och dess täckning är lätt att justera.

Ge gamla hudceller en boost med exfoliering

Juice Beauty Green Apple Peel Full Strength – AHA Acid Peel. Innehåller AHA- och BHA-syror som exfolierar huden, jämnar ut hudtonen, minskar pigmentförändringar och stramar upp huden.

Förhindra pigmentförändringar med solskyddsmedel

  • Mádara Plant Stem Cell Ultra-Shield Sunscreen SPF50. En mångsidig antioxidantrik solkräm för ansiktet som skyddar mot solens biverkningar. Innehåller en hög skyddsfaktor SPF50, samt en ljus transparent nyans som vackert smälter in i huden, passar flera hudtoner.
  • Patyka Face Sun Cream SPF50. Patykas solskyddsmedel av högsta kvalitet känns lätt mot huden i ansiktet och smälter in i huden utan att lämna någon vit yta på den.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.