Ekologisk Ansiktsvård

Vad behöver din hud efter en lång vinter? 5 tips för en strålande vårhud

17.4.2022, Jolie

Vår hud kräver vård året runt och dess behov förändras med årstiderna.

Har du börjat gräva upp dig ur dina ulliga sängkläder och letat dig ut i solen? Åtminstone här vaknar vi upp ur vinterdvalan i snabb takt. Längre dagar och solsken ger vardagen en helt ny energi och väcker både kropp och själ. Det får mig att vilja investera i hudvård med ny energi. Nu behöver vi lyster och välbefinnande för vår hud.

Efter en lång vinter kommer frosten och den torra inomhusluften att visa sig på huden i form av matthet, torrhet, stramhet och andra utmaningar. Kylan, vinden, uppvärmningen och de skiftande förhållandena kan ha satt sina spår i huden, även om vi har gjort vårt bästa för att ta hand om den under den långa vintern. Eventuell stress, dålig sömn och andra vardagliga utmaningar har gjort att huden ser trött och livlös ut.

Allas hud är olika och det är därför utmaningarna för den andres hud efter vintern är annorlunda än den andres. Som tur är lättar mångas hudvårdsproblem lite på våren då frosten och den hårda vinden övergår till mildare luft och gradvis högre luftfuktighet. Hudens rodnad minskar och torrhet och uppstramning börjar lätta.

Våren kan orsaka förändringar i hormonfunktionen, vilket ses hos vissa av oss i huden. “Våren får huden att blomma”, sägs det. Huden kan bli igensatt och söka sin balans när förhållandena förändras. På våren kan luften fortfarande vara torr och luftburet gatudamm och pollen är irriterande för hud, ögon och andningsvägar… Det känns faktiskt som att det är lite damm överallt. Det är därför vår hud definitivt behöver ett bra skydd mot yttre stimuli under våren.

När vår, sol och vackert väder knackar på dörren saknar vi hudens elasticitet, utstrålning, lyster och välbefinnande. Vi har sammanställt specifika tips och produktrekommendationer för vårens hudvård.

1. Kom ihåg att använda peeling

Huden kan kännas torr och sträv efter vintern, när den är skyddad från kyla och vind. Torra hudceller som samlas på hudytan gör att hudytan blir ojämn. Hudvårdsprodukterna absorberas inte av den grova huden och sminket går inte att applicera smidigt.

Hjälp din hud att bli mjukare och smidigare med en djuprengörande skrubb en gång i veckan, utöver din vanliga dagliga rengöringsrutin. Om din hud är känslig för orenheter ska du se till att inte överexfoliera.

Djuprengöring av ansiktet handlar inte om att skrubba huden skoningslöst till en svidande torrhet, utan om en mild rengöring som är anpassad till hudens behov, som tar bort orenheter och öppnar upp den för andra produkter. Olika typer av exfolierare lämpar sig väl för detta – även de som skiljer sig åt, till exempel när det gäller aktiva ingredienser och storleken på exfolieringskorn. Det finns en för alla, även för dem med känslig hud.

Själva exfolieringen ljusar upp huden och tar bort orenheter, men den banar också väg för andra hudvårdsprodukter. När du exfolierar regelbundet är huden mer mottaglig för de aktiva ingredienserna i dina produkter. Huden kan bättre absorbera alla värdefulla näringsämnen och sminket lägger sig bättre på huden.

Prova denna: En av våra favoriter är definitivt Absolutions dubbelverkande La Crème Gommante Brightening Facial Exfoliator som skonsamt rengör hudens porer med både små granulat och fruktsyror. Den rengör och krymper porer och ljusar upp och jämnar ut huden. Lämplig för alla hudtyper.

Toner och serum som skonsamt exfolierar huden är också underbara produkter för våren. De påverkar huden under dagen eller natten.

Prova dessa: Whamisa Toner Refresh Exfoliating Toner som exfolierar huden mycket skonsamt och hjälper till att hålla hudens porer rena och hudytan vacker. Bybi Beauty Day Glow Brightening AHA Tonic Cleansing Toner som exfolierar skonsamt och ger huden ett underbart lyster.

2. Gå igenom dina hudvårdsprodukter: byt ut krämen och oljan till en lättare variant

På vintern använder vi oftast tjockare och mer näringsrika produkter när huden behöver extra mycket skydd och återfuktning. När året övergår till vår och kylan, vinden och den torra inomhusluften övergår till mildare förhållanden och fuktigare inomhusluft, kanske huden inte längre behöver sådana tjocka produkter.

När årstiderna förändras är det en bra idé att se över produkterna i din hudvårdsrutin: uppfyller de fortfarande de behov som din hud har just nu? Du kan till exempel behöva uppdatera produkter till mer lättare och klarare produkter.

Så lyssna på din egen huds behov. Känns hudvårdsprodukterna du använder för tjocka? Gå åtminstone igenom din toner, serum, lotion och olja.

Prova: En underbar ansiktskräm för våren är Whamisa Water Cream Moisturizing Face Cream . Den känns underbart mjuk och silkeslen och inte alls klibbig eller fet.

Hoppa dock inte över ansiktsolja på våren eller sommaren. Huden behöver oljebaserad fukt året runt, då oljan låser in den härliga vattenfukten i huden. På sommaren är den idealiska ansiktsoljan för huden lite lättare än på vintern.

Prova: Tash Sisterhood Retinoil Bakuchiol Facial Oil är lätt, silkeslen och välabsorberad och är särskilt lämplig för torr hud. Oljan som innehåller bakuchiol som regenererar huden och ökar produktionen av kollagen i huden. Den tunna och lättabsorberande sammansättningen av Whamisan Facial Oil Refresh är lämplig för fet och kombinerad hud. Det hjälper huden att se jämn ut samtidigt som den tillför precis rätt mängd näring.

När sen vår närmar sig kan du kanske minska produkterna från din rutin. Huden behöver kanske inte lika mycket vård på sommaren. Inkludera dock alltid en vattenfuktighetskräm och en oljebaserad produkt i din hudvårdsrutin som fångar upp vattenfukt i huden.

3. Ge huden lyster med C-vitamin.

När du letar efter lyster och strålande hud är ditt svar C-vitamin. Hudvårdsprodukter som innehåller C-vitamin ger omedelbart lyster till trött och matt hy.

C-vitamin är känt som en hudskyddande antioxidant som ljusar upp huden, hjälper till att reparera solskador och bleker pigmentfläckar. Den ökar också kollagenproduktionen och skyddar huden externt från fria radikaler som UV-strålning och luftföroreningar, vilket förhindrar ytterligare skador på huden. Det är dock inte ett egentligt solskydd eller en ersättning för solskyddsfaktorn.

Införskaffa en vitamin C-baserad hudvårdsprodukt i din hudvårdsrutin när du längtar efter lyster och blekning av tidigare pigmentfläckar. C-vitamin motverkar leverfläckar och ojämn hudton.

Prova det: Våra favoritprodukter är Novexpert’s Booster med Vitamin C Brightening Vitamin C Serum (innehåller upp till 25 % vitamin C!) och URANGs Yuja Vita Ampoule Brightening Serum, som ger ny vitalitet till tråkig och trött hud. Du kan också ge huden C-vitamin i form av ansiktskräm: Mádara Vitamin C Illuminating Recovery Cream minskar pigmentförändringar, återställer den naturliga lystern hos trött hud, samt mjukar upp och jämnar ut huden.

C-vitaminrika produkter kan användas säkert i solen, men vi rekommenderar alltid att du använder solskyddsmedel med dem.

4. Skydda din hud från solen och yttre påfrestningar

Naturen vaknar upp, gräset börjar titta fram under snösmältningen, fåglarna sjunger och solen värms upp lite mer för varje dag. Vi suger girigt upp vårsolen för att fylla på våra D-vitaminförråd, som vi har förlorat under vintern. Vi och vår hud njuter av våren i fulla drag.

Tyvärr utsätts huden på våren även för stressfaktorer som luftföroreningar, gatudam som svävar i luften, torka och solens UV-strålning. När den utsätts för dessa stimuli kan huden absorberas och börja agera. På våren är det värt att uppmärksamma hudvårdsprodukternas skyddande egenskaper. På så sätt kan vi njuta av vårens härliga saker utan att irritera vår hud.

Välj hudvårdsprodukter med skyddande egenskaper som stödjer hudens eget motstånd och välbefinnande.

Prova: Patykas Multi-Protection Radiance Cream som ökar hudens motståndskraft och ger ett vackert lyster till ansiktet. Krämen bildar ett andningsbart skyddande lager på huden, som förhindrar att även de minsta partiklar av luftföroreningar absorberas i huden. Denna produkt innehåller ingen skyddsfaktor.

Tidigt på våren reflekterar solens strålar på snön så starkt att man måste kisa med ögonen. Vår hud är också särskilt känslig för UV-strålning på våren. Strålningen kan vara intensiv redan på våren, och hudens egen melaninproduktion, som naturligt skyddar huden, har precis kommit igång efter vintern. Det är bra att komma ihåg att använda solskyddsmedel från och med våren om du vistas utomhus i mer än 15 minuter. Att skydda huden mot solens UV-strålar är det bästa sättet att undvika oönskade förändringar i huden.

Prova: Tash Sisterhoods Empow Moisturizer Invisible City SPF 30 som återfuktar, ger näring och minskar fina linjer och skyddar huden från de skadliga effekterna av luftföroreningar. Inkluderar fysisk solkräm.

Ha en underbar vår, vackra du <3

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.