Generell

Tvättvinäger är ett naturligt sköljmedel – instruktioner för DIY tvättvinäger

16.5.2023, claudia.bjork

Vill du ha fräsch, härligt doftande tvätt? Tvättvinäger mjukar upp textilier, lyser upp deras färger och ger en underbar doft. I det här blogginlägget hittar du instruktioner som gör tvättvinäger till en lek!

Tvättvinäger fräschar även svettiga sportkläder och rengör samtidigt tvättmaskin och VVS.

Tvättvinäger är ett ekologiskt alternativ till sköljmedel. Den används på samma sätt, d.v.s. spritsas i sköljmedelsfacket i tvättmaskinen före tvätt.

Att byta sköljmedel till tvättvinäger är en miljöansvarig handling, eftersom det minskar den kemiska belastningen i miljön. Vinäger är en helt biologiskt nedbrytbar naturprodukt. Samtidigt har användningen av tvättvinäger många fördelar för tvätten.

Vad är tvättvinäger? Många anledningar att prova

Som namnet antyder innehåller tvättvinäger vinäger. Det är som diskvinäger, dvs det ersätter diskmedel. Naturlig och antiseptisk tvättvinäger rengör och fräschar upp tvätten. Den är även bra för sportkläder. Tvättvinäger gör textilier mjuka och tar bort elektricitet och minskar ludd, vilket ger tvätten en mild doft på samma gång.

Vinäger är ett surt ämne som tar bort obehagliga lukter och neutraliserar sköljvattnet efter alkaliskt tvättmedel. Därför avlägsnas tvättmedelsrester från tvätten. Vinäger stänger fibrerna, det vill säga gör plagget slätare. Plagget är mindre känsligt för nötning och smuts tränger inte in i fibrerna, vilket håller textilierna i gott skick och förlänger deras livslängd. Att stänga fibrerna saktar också ner färgen på plagget.

Lukten av tvättvinäger kommer från till exempel eteriska oljor . Genom att sniffa torr tvätt kan du känna lukten av den milda eteriska oljedoften som blir över från tvättvinägern. Lukten av själva vinägern blir inte kvar i den torra tvätten, den avdunstar. 

Egentillverkad tvättvinäger görs till spritvinäger. Dessutom tillverkas ett stort antal färdiga tvättvinäger som säljs i butiker med vanlig vinäger och antingen naturliga eller syntetiska dofter tillsätts dem.

Hemgjord tvättvinäger – så här enkelt är det att göra tvättvinäger själv

Hemlagad tvättvinäger är ett billigt alternativ till färdig tvättvinäger. Genom att göra din egen tvättvinäger kan du få precis den doft du vill ha. Gör-det-själv tvättvinäger är också en underbar och uppfinningsrik presentidé.

Förbered tvättvinäger i en vacker glasflaska och skapa en etikett för den. Vackert buteljerad tvättvinäger är redo som present eller för att dekorera kanten på tvättmedelshyllan hemma.

Att göra tvättvinäger är enkelt. Allt du behöver är konjakvinäger, lite vatten om du vill, och en eller flera eteriska oljor för att lägga till doft. Om du vill kan du blanda eteriska oljor och få precis den doftvärld du vill ha i tvättvinägern.

Så här gör du ditt eget naturliga “sköljmedel” för tvätt.

Med Nurmes eteriska oljor blir gör-det-själv tvättvinäger precis den doft du vill ha.

Recept för tvättvinäger (ca 500 ml):

  • 4 dl konjakvinäger
  • 1 dl vatten för utspädning (om du inte vill göra utspädd tvättvinäger, byt ut vattnet mot spritvinäger)
  • Cirka 15-20 droppar Nurme eterisk olja

Mät upp konjakvinägern och vattnet i flaskan. Tillsätt cirka 15-20 droppar  eterisk olja  efter din smak och blanda lätt. Du kan få en mildare doft genom att använda mindre eterisk olja.

En underbar eterisk olja för tvättvinäger är till exempel  citron,  lavendel  eller  pepparmynta. Välj din favoritdoft som den eteriska oljan. Den bästa lukten av tvättvinäger kan hittas genom att experimentera. Det finns dussintals alternativ i Nurmis urval .

Vill du ha oparfymerad tvättvinäger kan du använda lacknaftvinäger på tvätten som den är eller utspädd i vatten.

Hur använder man tvättvinäger?

Det rekommenderas att använda oparfymerat eller milt doftande tvättmedel med tvättvinäger , speciellt om tvättvinägern i sig har en doft.

Häll tvättvinäger i sköljmedelsfacket i tvättmaskinen innan du startar maskinen. Rör alltid om tvättvinägerflaskan före användning så att doften fördelas jämnt. Använd ca 0,5 deciliter tvättvinäger till maskintvätt.

Om du har en automatisk dispenseringsmaskin rekommenderar vi, bara för att vara säker, att inte hälla tvättvinäger i dispensern i väntan. Tvättättika kan skada maskindelarna när den står i dispensern under en längre tid.

Tvättvinäger kan användas till nästan alla textilier.

Vad kan tvättvinäger användas till?

Tvättvinäger är inte bara ett fantastiskt sköljmedel, det är också lämpligt för att ta bort lukt och till exempel rengöring.

Efter sport kan kläder lukta svett och lukten av svett försvinner inte alltid i tvätten. Tvättvinäger kan användas för att ta bort lukt från kläder genom att blötlägga kläder i vatten berikat med tvättättika före tvätt. Tillsätt en skvätt tvättvinäger, några liter vatten i en lämplig behållare och lägg kläderna till fläckar.

Visste du att tvättvinäger också är det bästa rengöringsmedlet för rengöring?  Du kan använda tvättvinäger som allmänt rengöringsmedel, när du tvättar fönster eller till och med som strykspray.

Vilka textilier passar tvättvinäger till?

Tvättvinäger är lämplig för bomull, polyester och akryl. Den kan även användas på textilier som inte tål vanligt sköljmedel, som linne, ull, sportkläder, friluftskläder och elastan. Tvättvinäger försvagar inte egenskaperna hos dessa material, till skillnad från vanligt sköljmedel.

Tvättvinäger passar särskilt bra till textilier som du vill ska vara mjuka, som handdukar och lakan. Vinäger kan mjukgöra mineraler i vatten, till exempel kalk som gör vattnet hårt. Vinäger mjukar upp vattnet och din tvätt känns också mjukare. Samtidigt tar tvättvinäger hand om din tvättmaskin genom att ta bort kalk från den.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.