Ekologisk Ansiktsvård

Ta bort mörka ringar under ögonen hemma

18.8.2022, claudia.bjork

Ser du en panda i spegeln? Mörka ringar runt ögonen stör de flesta av oss åtminstone ibland. Vi tog reda på vad som orsakar problemet och hur det kan lindras av en hemtekniker.

Ögonkräm under ögat.

Vad påverkar tonen i huden runt ögonen?

Mörker under ögonen orsakas faktiskt av tre olika saker: blodkärlen under huden, tunnheten och genomskinligheten i huden runt ögonen och hudens pigmentering. Mörkret runt ögonen och deras sammansättning varierar mycket från person till person: hos vissa kan mörkret bero mer på hyperpigmentering än genomskinligheten i blodkärlen. Det är bra att studera sin egen hud lite och utifrån det välja rätt medel för situationen.

Vad orsakar mörka ringar under ögonen?

Det finns två typer av mörka ringar runt ögonen: tillfälliga och mer permanenta. Tillfällig mörkning orsakas vanligtvis av någon form av förändring. Förändringen kan till exempel vara smink eller annan produkt som irriterar huden, dålig nattsömn, långvariga fester eller tillfällig stress. Dessa förändringar vänder vanligtvis inom några dagar.

Långvarigt mörker är en mer komplicerad fråga. Detta kan påverkas av till exempel dålig sömnkvalitet, förtunning av huden runt ögonen, speciellt vid åldrande, sol, torrhet i ögonområdet, dålig livsstil, allergier, gener och även vissa sjukdomar.

Vissa människor är mer benägna att få mörka ringar än andra, men små förändringar kan göra stor skillnad och göra de mörka ringarna ljusare.

Vad kan jag göra för att minska mörka ringar under ögonen?

1. Sov bättre

Lättare sagt än gjort, men viktigt. Du bör kontrollera din sömnkvalitet och livsstil oavsett om du lider av mörka ringar under ögonen eller inte. En varierad kost, motion och tillräcklig sömn av hög kvalitet påverkar hälsan på så många sätt att det är värt att ta väl hand om den.

2. Skydda dig från solen

Solen är en av de största faktorerna som påskyndar för tidigt åldrande av huden. Det kan orsaka hyperpigmentering, torr hud och förlust av elasticitet, för att inte tala om en ökad risk för hudcancer och sveda. Vi rekommenderar att du använder solskydd året runt, men speciellt på sommaren!

Fysiska sköldar är vanligtvis bättre lämpade för känslig hud. De är också tonade, så om du inte vill ha tjock smink, kan bara en tonad solkräm ge tillräckligt med förbättring! Mádaran Plant Stem Cell Ultra-Shield Sunscreen är lätt tonad, så det ger solskydd samt en utjämnande nyans och glöd. Kolla även in Jolies solskyddsguide .

Fysiska solkrämer är också skonsammare mot huden runt ögonen. Du ska också vara smart snygg: låt stora solglasögon och en hatt kröna din sommarlook och fullända ögonskyddet!

3. Återfukta huden

Huden runt ögonen är redan mycket tunn och dess uttunning avslöjar blodkärlen under ögonen. Av denna anledning är det extra viktigt att hålla huden fuktig: både internt genom att dricka mycket vatten och externt genom att applicera fuktgivande produkter. Till exempel återfuktar hyaluronsyra effektivt och förebygger rynkor på samma gång.

4. Stödja blodcirkulationen

Mörkret under ögonen kan bleknas genom att stödja blodcirkulationen under ögonen. Till exempel med kryoterapi aktiveras blodcirkulationen väl med hjälp av kyla. Irrita dock inte den känsliga huden runt ögonen med kala isbitar. Det finns ett enkelt knep för detta: kalla skedar som försiktigt hålls under ögonen en stund. Du kan också förvara ögonkrämen i kylen.

Mádaran Time Miracle Wrinkle Resist ögonkrämapplikator.

Vissa krämer har en metallapplikator som skapar samma effekt och du kan applicera produkten samtidigt. Till exempel har Patykas Energiz Eye Gel en svalkande metallkula i sin roll-on applikator, och Mádaras Time Miracle Wrinkle Resist cream har en stålapplikator. Produkten finns även utan applikator om du redan har köpt en applikator.

5. Vårda ögonområdet

Huden under ögonen är väldigt tunn och känslig, så det skulle vara bra att använda produkter avsedda för det. Även vid rengöring av smink är det viktigt att använda skonsamma produkter som tar bort ögonsmink utan överdriven gnuggning. På så sätt orsakar du inte fler mörka ringar varje dag.

Novexpert Cleansing Oil With 5 Omegas tar enkelt bort även vattenfast makeup. Efter detta kan du rengöra resterna med till exempel Taika Sensitive rengöringsemulsion .

Vilka ingredienser hjälper huden runt ögonen?

Koffein stärker blodcirkulationen och blekar mörka ringar under ögonen. Koffein tar också bort svullnader under ögonen. Testa till exempel Neal’s Yard Remedies Wild Rose Eye Brightener eller Absolution ‘s Le Soin Regard .

Retinol, eller vitamin A, är en populär ingrediens i anti-aging produkter. Bakuchiol är en mycket liknande och mycket populär och trendig råvara för naturkosmetik. Det hjälper till att bekämpa tecken på åldrande som fina linjer. Huden förblir fast och elasticiteten i huden under de mörka ringarna förbättras och mörkret i de mörka ringarna tränger inte in genom den förtunnade huden. Prova till exempel Lavera Firming Eye Cream .

C- vitamin lyser upp huden och gör den strålande. Ljusning neutraliserar mörker med liner under ögonen. Märket Novexperts C-vitaminlinje har den perfekta Radiance Lifting Eye Contour .

Hyaluronsyra är mycket populär i hudvårdsprodukter på grund av dess förmåga att binda fukt. När huden torkar ut blir den knölig och det kan göra de mörka ringarna under ögonen mer synliga och leda till för tidiga linjer. Fuktgivande produkter håller huden ungdomligt fylld och elastisk. Till exempel innehåller Green Skincares YOUTH+ Eye Contour Cream hyaluronsyra .

Vitamin K är en mycket använd ingrediens i produkter som påskyndar hudläkning. I ögonkrämer fungerar det bäst på mörka ringar. Juice Beautys Green Apple Brightening Eye Cream innehåller också massor av andra vitaminer.

Vad ska du göra när du behöver pigga upp din look direkt?

När du vill bli av med mörka ringar direkt är det dags att vända dig till smink. Det bästa sättet att täcka mörka ringar beror mycket på mörkrets nyans och intensitet. Om ringarna under ögonen bara är lite mörka kan det räcka med att använda en täckande concealer och kanske ett ljusare gulaktigt puder.

Concealer

När du väljer concealer bör du välja en nyans en eller två ljusare än vanlig foundation, så att produkten lyser upp ansiktet samtidigt. Ljus kan också ge extra täckning till mörkret under ögonen. När du väljer en produkt bör du överväga skuggan på concealern. Till exempel kan en lite rödaktig concealer ge mer liv åt blåaktiga mörka ringar.

Färgkorrigering

Om cirklarna under ögonen är väldigt mörka bör du hjälpa situationen med färgkorrigering. För att göra detta, analysera situationen mer i detalj: om du tittar på de mörka cirklarna i spegeln, är de vilken färg? Blues, snarare lila eller något däremellan? Underögon kan också vara bruna. Detta påverkar valet av nyans av produkten som ska användas.

Om du kan hitta nyanser av blått, gå för orange, för lila, gul, om något däremellan, persika, och för brun, antingen gul eller persika.

Korrigeringsfärgen appliceras väldigt lite och endast på de områden där mörkret är synligt. Så inte för hela området under ögonen. Syftet är inte att helt täcka mörkret med färg, utan att få ytterligare nyanser så att efter applicering av concealern ser cirklarna under ögonen ljusare och friskare ut.

Kom ihåg att sprida produkten väl så att det inte blir några exakta kanter. Produkten ska spridas så tunt som möjligt.

Ett tunt lager concealer

Efter detta appliceras concealer under ögonen. Vi rekommenderar att arbeta med så tunna lager som möjligt, så att slutresultatet ser så naturligt ut som möjligt. På bilden nedan används Kjaer Weis Concealer i nyansen F110. Ett bra verktyg är en borste, till exempel denna Kjaer Weis Buffer Concealer Brush .

Invisible Touch Concealer från Kjaer Weis i nyansen F110.

Modell före och efter att du lagt till Kjaer Weis Invisible Touch concealer (nyans F110).

Avsluta med puder

Efter applicering av concealern bör du applicera en touch av puder så att sminket håller sig vackert hela dagen. Om du vill kan du applicera ett ljusnande gulaktigt pulver som ett puder. Till exempel finns Couleur Caramels HD Mineral Powder i flera nyanser. Produkten är lätt och innehåller närande oljor, så att huden inte torkar ut. Slutresultatet är en sammetslen hudkänsla.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.