Ekologisk Ansiktsvård

Serum, hudvårdssupermaten – de bästa serumen och aktiva ingredienserna

16.5.2023, claudia.bjork

Serum brukar orsaka mest överraskning bland hudvårdsprodukter, och det är därför det är lätt att lämna det utanför din veckovisa hudvårdsrutin. Effekterna av kraftpaketet ska dock inte underskattas – åtminstone utan att ta en titt på produktens ingredienslista.

Innan du köper ett serum bör du ta en titt på vad produkten faktiskt innehåller. I ett högkvalitativt serum ligger de aktiva ingredienserna som utgör själen i produkten, såsom växtextrakt, högst upp på inci-listan. Vattnet har ersatts med blom- eller fruktvatten eller så har det kombinerats med blomvatten. Den täta incislisten garanterar att de aktiva ingredienserna inte bara dränks i en cocktail av andra ingredienser. Genom att köpa en sådan produkt betalar du verkligen för dess innehåll och kraft. Ett högkvalitativt serum är allt annat än en värdelös hudvårdsprodukt.

Vad är ett serum och vad är effektiviteten av serum baserat på?

Ett ansiktsserum är ofta tänkt som en kraftprodukt som kompletterar hudvårdsrutinen och förstärker effekten av andra produkter – och det är det ofta. Serumet kan dock också vara kärnprodukten i hudvårdsrutinen, kring vilken resten av hudvårdsrutinen är uppbyggd. Serumet används efter ansiktstvättningen och innan ansiktskrämen appliceras.

De aktiva substanserna i serumet, som växtextrakt, är i mycket koncentrerad form och molekylstorleken på substanserna är så liten att de aktiva substanserna kan tas upp djupare in i huden än fuktkrämer och behandlingskrämer. Serum är tunna och vattniga i konsistensen. Det finns även oljebaserade serum där sammansättningen av oljorna har modifierats i laboratoriet så att de aktiva substanserna tas upp väl in i huden. Växtextrakt tillsätts vanligtvis till oljeserum, och en touch av vegetabilisk olja tillsätts i tunnare serum.

Serum är vanligtvis gjorda för att svara på ett specifikt behov eller problem – det vill säga deras råvaror har valts med denna effekt i åtanke. Så när du väljer ett passande serum, tänk på vilket behov du vill ha det till. Dessutom tillför nästan alla serum också ytterligare fukt till huden.

Kort sagt är serumet en tät näringscocktail av effektiva växtextrakt i en mycket absorberbar form.

Hur, varför och hur ofta används serumet?

En balanserad hydrolipidfilm (annars kallad hudens syramantel) är garantin för vacker hud. Hydrolipidfilmen bildas av vatten, fett och aktiviteten av hudens ämnesomsättning. Membranets funktion är att skydda huden från avdunstning av fukt även i torr luft och att ansvara för balansen av proteinstrukturen i epidermis, d.v.s. hudens ytskikt. Uppgiften med konditionerande ämnen är att tillföra fett och fukt till huden. När huden får tillräckligt med näring och är väl skyddad håller den sig också frisk, eftersom den är mer motståndskraftig än torr och sträv hud.

Serumet ska alltid appliceras på ett lätt fuktigt ansikte. Istället för kranvatten bör du fukta ansiktet med ansiktsvatten. Häll en liten mängd ansiktsvatten i handflatskopparna och tryck fast det på huden. Efter det, applicera serumet på ansikte och hals, tryck försiktigt och massera tills det är helt absorberat i huden. Rätt mängd serum är ett tryck på pumpen.

Tunna och vattniga serum kan användas morgon och kväll under fuktighetskräm. Oljebaserade serum är däremot bättre för kvällsbruk, men du bör övervaka hudens kondition och fuktbalans – är huden torr och stram hindrar ingenting dig från att applicera ett oljebaserat serum på huden i morgon också.

Serumet kan användas som behandling, beroende på hudens tillstånd och tillstånd, eller kontinuerligt under hela året. Efter en lång och mörk vinter ser huden livlös ut och kan drabbas av olika problem, såsom fördjupade linjer, trängsel och ovanlig slapphet, då serumet ger huden vitalitet och en ny start när vi går mot våren. Däremot behöver huden intensiv behandling även efter en längre period av solbad, eftersom för mycket UV-strålning skadar huden, fördjupar rynkor och utsätter huden för för tidigt åldrande. Under varm och fuktig sommar kan du ibland prova att använda bara serum utan fuktighetskräm på huden. Du bör dock inte överbehandla huden – den behöver ibland lugn och syre utan någon form av intensiv behandling. Det är bra att ge dessa andningsdagar till huden då och då under hela året,

De mest populära växtextrakten och deras effekter

Växtextrakt är en avgörande del av både syntetiska och naturliga hudvård. De utgör produktens själ. På sikt kan effekten bara hittas när extraktet kombineras med en blandning som redan innehåller behandlingsämnen, inte med onödiga fyllmedel. Vård av huden bygger på uthållighet och kontinuitet. Du bör ta väl hand om din hud från ung ålder, både invärtes och utvärtes.

Framställningen av växtextrakt är en verklig färdighet, där kunskapen som förvärvats inom naturmedicin om naturens helande kraft tas tillvara.

Förutom växtextrakt måste hyaluronsyra nämnas som en av de viktigaste råvarorna som används i serum. Hyaluronsyra finns naturligt i cellmediet i hudens dermis, och dess mängd minskar i huden med åldern. Hyaluronsyra binder till sig vatten (upp till 1000 gånger sin egen vikt) och den återfuktar, förbättrar cellandningen, påverkar kollagenbildningen, förbättrar hudens elasticitet och förbättrar hud skadad av UV-strålning.

Vi har sammanställt en lista över de råvaror som oftast används i serum. Du kan använda listan som hjälp när du ska välja en produkt med önskade effekter.

Aloe Vera

Aloe innehåller cirka 160 aktiva substanser, t.ex. aminosyror, B-vitaminer, C- och E-vitaminer och proteolytiska enzymer. Aloe botar inflammationer, irritationer, vitaliserar, polariserar och återfuktar huden, främjar celldelning och förhindrar därmed hudens åldrande.

Orange

Apelsiner innehåller särskilt vitaminerna A, B, C och E, samt svavel och fosfor. Den ljusar upp och mjukar upp huden, krymper porerna, lugnar couperosa och förhindrar bildning av rynkor.

Granatäpple

Granatäpple innehåller mycket folsyra, vitamin B5 och B6, fettsyror och C-vitamin. Granatäpple regenererar hudceller och minskar rynkor. Koppar i granatäpple hjälper till att skydda mot fria radikaler.

Kaktus fig

Prickly pear eller fikon opuntia innehåller massor av antioxidanter som skyddar huden från fria radikaler. Prickly pear rengör, mjukgör och lugnar huden och jämnar ut rodnad och fläckig hud.

Ringblomma

Calendula innehåller t.ex. proteiner och tokoferol. Calendula lugnar, förebygger inflammationer och hudirritationer, mjukar upp huden och förebygger rynkor.

Lavendel

Lavendel innehåller eteriska oljor. Effekten av lavendel är avslappnande, lugnande, antiseptisk, återupplivande av blodcirkulationen och deodoriserande.

Melissa levde i citronmeliss

Melissa innehåller citronsyra och eteriska oljor. Melissa lugnar och reparerar huden, balanserar, stärker, är antiseptisk och läker sår.

Svart vinbär

Svarta vinbär innehåller rikligt med vitamin C, vitamin A och B, flavonoider, svavel, jod, kalcium, magnesium, kalium, fosfor och mangan. Effekten av svarta vinbär är återfuktande, förbättrar hudens elasticitet, d.v.s. ton, antiseptisk och porkrympande.

Nässla

Nässla innehåller klorofyll, vitamin A, B och C, järn, magnesium, kalcium, kalium, fosfor, svavel, kiselsyra och lecitin. Nässla främjar blodcirkulationen och krymper hudens porer.

Papaya

Papaya innehåller papain enzym som bryter ner protein, vitamin A, B, C och D, dess effekt är att exfoliera och återfukta hudens ytskikt.

Reste sig

Till ros används både blad, blomblad och nypon, som alla har lite olika effekter. Rosenblad innehåller eterisk olja, citron- och äppelsyra och tanniner. Rosenbär däremot, speciellt C-vitamin och mineraler. Rosenblad lugnar, stramar och jämnar ut huden. Rosbär, å andra sidan, krymper hudens porer, återfuktar, återupplivar blodcirkulationen och stärker kapillärerna.

Citron

Citron innehåller mycket C-vitamin, kalcium, kalium, järn, mangan och koppar. Dess effekt är antiseptisk, ljusare, läker ärr, krymper porer och minskar talgsekretion.

Hallon

Hallon innehåller speciellt vitamin C, magnesium och mangan. Hallon återfuktar, förebygger rynkor och mjukar upp huden.

Vete

Veteextrakt skyddar huden, fungerar som en antioxidant och förhindrar hudens åldrande.

Druva

Druvor innehåller vitamin A, B och C, fosfor och kalium. Effekten av druvor är porkrympande, antiseptisk och hudupplysande. Druvor är särskilt lämpliga för åldrande hud.

De bästa serumen – ljushet, glans, fukt?

Vi har satt ihop en handfull av våra nuvarande favoritserum för dig att bekanta dig med. Det finns serum för alla behov, så du kan hitta det bästa serumet för dig genom att först tänka på vilken effekt du förväntar dig av serumet och sedan jämföra lämpliga serum.

Kan det vara en dos ljusstyrka för huden?

Matt och livlös hud? Välj ett ljusande och uppfriskande serum! Till exempel är C-vitamin en bra ingrediens för att göra huden ljusare.

När man pratar om de bästa serumen kan man inte låta bli att börja med Novexpert! Serumen från det franska företaget Novexpert – liksom resten av serien – har skapats med fromhet och baserat på otroligt noggrann vetenskaplig forskning. Och detta kan ses i hudvårdsprodukter – och deras popularitet.

Jolies bästsäljande C-vitaminserum är Novexperts Booster med C -vitamin. C-vitaminhalten i detta kraftpaket är upp till 25% (!!), vilket hjälper till att förnya huden och förhindra att huden åldras. Serumet kämpar otroligt bra mot hyperpigmentering och trötthetstecken, ljusnar matt och matt hud. Doften är charmigt citrusaktig.

Den nyligen lanserade Novexpert Polyphenolit-linjen innehåller ett riktigt stjärnserum för att förhindra pigmentförändringar. EGCG-polyfenoler, en av de mest effektiva antioxidanterna i grönt te, bekämpar de faktorer som orsakar för tidigt åldrande av huden . Booster Serum med Green Tea Polyphenols ger huden en trekraftig, ljusare, hudtonande och för tidigt åldrande effekt. Detta kommer att rädda dig från pigmentförändringar i sommar!

På tal om ljusare serum så kan vi inte låta bli att nämna Tash Sisterhoods nya produkt i våras, Retinalt Serum + VIT C serum. Nyheten kombinerar de aktiva effekterna av RETINALT växtförening och vitamin C. Ingredienserna har förmågan att förbättra cellreparationsprocessen samt effektiv kollagenrekonstruktion. Serumet förbättrar hudton, textur och ljushet.

Letar du efter en combo för vacker och elastisk hud?

Enligt ideologin hos Kjaer Weis, trendsättaren för lyxsmink inom naturkosmetik, skapar hudvårdsprodukter grunden för perfekt makeup.⁠ Förra höstens The Beautiful Night Potion nattserum och vårens nyhet The Beautiful Hydration Serum är en perfekt kombination för slätare, mer elastisk och återfuktad hud, på vilken smink också sprider sig vackert.

The Beautiful Night Potion exfolierar huden skonsamt under natten med hjälp av papayaenzymer och druvjuicesyra. Antioxidant lavendelblomvatten lugnar och skyddar huden. Hyaluronsyra, polyglutaminsyra och squalen återfuktar huden på djupet.

Underbart återfuktande på morgonen, den geléliknande, lätta sammansättningen av The Beautiful Hydration Serum släcker hudens törst. Den dubbla effekten av hyaluronsyra och polyglutaminsyra omsluter fukt och låser in den i olika lager av huden under lång tid. Root of Light-extrakt ger en naturlig lyster och ljus till huden.

Är din hud törstig efter mycket fukt?

Absolutions Anti-Soif har burit manteln av det mest populära serumet i Jolies sortiment i flera år. Den underbart lätta och snabbabsorberande vattenliknande kompositionen återfuktar effektivt alla hudtyper och är perfekt under makeup. Lugnar och kyler huden, så den är även lämplig för att behandla olika hudirritationer och problem. Tack vare sina balanserande egenskaper är den även utmärkt för fet och oren hud. Aloe Vera återfuktar, kalottblomma, som är rik på antioxidanter, skyddar huden, och fläder lugnar, mjukar upp och jämnar ut hudens färg. 

Whamisas unika kaktusserum bibehåller hudens fukt i upp till 48 timmar. Serumet, som har en rolig stretchig och tunn sammansättning, ökar hudens elasticitet och lyster och förbättrar dess fuktbalans. Det antioxidantrika serumet har också lugnande och skyddande egenskaper. Opuntia Ficus Indica, dvs fikonopuntia eller fikonkaktus, lyser som huvudstjärnan, vars extrakt utgör upp till 99,47 % av serumet. Dessutom finns en touch av antioxidant spirulina och några eteriska oljor. Inget annat. Kaktus är generellt en vältolererad ingrediens, så serumet passar även för känslig hud!

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.