Ekologisk Ansiktsvård

Så här behandlar du yttorrhet beroende på hudtyp

11.2.2022, Anna Linder

Yttorr blandhy, yttorr oren hy eller yttorr hud med finnar… Vad behöver göras för att hålla huden frisk även på vintern? Medan din hud mår alldeles utmärkt under stora delar av året så är det vanligt att torrhet på ytan plågar många av oss under vintern.

Vår hud testas verkligen på grund av säsongsvariationer. Från kallt till varmt och varmt till kallt – skiftningar är värst för huden. Torr inomhusluft påverkar även hudens torrhet. I det här blogginlägget så har vi sammanställt tips på hur man med hjälp av naturlig hudvård behandlar torr hud beroende på hudtyp.

Vad är yttorrhet? – Torrhet på ytan är ett hudproblem

Yttorr hud är inte en hudtyp. Det är ett hudproblem som kan förekomma på alla hudtyper. Det finns fyra hudtyper: normal hud, kombinerad hy, fet hy och torr hud.

Yttorrhet, som namnet antyder, innebär att hudens yttersta lager är fuktfattigt. Yttorrhet kan orsakas av brist på fukt(vatten) eller brist på både fukt och olja på huden. Läs mer om skillnaden mellan vatten och oljefukt.

Hur yttorrhet uppstår på olika hudtyper varierar. I ett fall uppträder yttorrheten som stramande hud, i det andra som finnar, i det tredje kan huden flagna och bli irriterad. Om du har ett hudproblem kanske du inte tror att det beror på yttorrhet utan försöker behandla det på annat sätt. Till exempel kan upplevd oren hy bero på torrhet på hudens yta.

Skillnaden mellan yttorr och torr hud

Yttorrhet är alltså en torrhet på hudens yta, hudens yttersta lager, d.v.s. epidermis. Det är ett tillfälligt tillstånd i huden och kan förekomma på alla hudtyper.

Torr hud, å andra sidan, är en hudtyp, vilket betyder att huden är strukturellt torr. Huden producerar inte tillräckligt med olja, så den torkar. Dessutom får torr hud inte tillräckligt med vattenfukt bundet i sig själv, så den törstar efter det också.

När yttorrhet uppstår som stramande hud kan den spricka, flagna och bli sträv. Yttorr och torr hud behöver båda återfuktas med vatten. Förutom vattenfuktande behöver speciellt torr hud olja för att hålla huden återfuktad. För torr hud är det bra att applicera rikligt med återfuktande produkter, vattenfukt under och fet fukt/olja ovanpå.

Vi rekommenderar att rengöra torr hud som är yttorr med en skonsam rengöring som Novexpert Cleansing Oil With 5 Omegas. På morgonen ska huden inte tvättas i onödan då den inte är smutsig. Efter rengöring, applicera fukt på torr, yttorr hud med Whamisa Toner Deep Rich Super Moisturizing Toner och Antipodes Baptise H2O Ultra-Hydrating Water Gel. Stäng in vattenfukten på huden med ansiktsolja, som Antipodes charmiga Divine Avocado & Rosehip Face Oil. Extra torr hud kan återfuktas med en ansiktsmask flera gånger i veckan om du känner att din hud behöver det. En underbar ansiktsmask är den rikt närande Novexpert Omega Ultra-Nourishing SOS Mask.

Se alla produkter för torr hud.

Ta hand om din hud och ditt allmänna välbefinnande genom att också ta hand om din inre återfuktning. Njut av massor av bra källor till fettsyror, som avokado, nötter och högkvalitativa, kallpressade vegetabiliska oljor. Kom också ihåg vikten av att dricka vatten.

Yttorr fet hud – hudtalgproduktion 

Fet hy har inga problem att producera olja, men fet hud kan fortfarande vara yttorr. Om huden stramas åt men den samtidigt blir fet så blir din hud fet men torr på ytan. När yttorrheten tas om hand börjar återfuktningen som helhet i många fall bli lättare.

Fet hud producerar extra talg, eller fett på huden. Hudens porer blir igensatta om huden inte rengörs från överflödigt talg, svett och smuts. Torr yta på fet hud kan bero på tilltäppta porer. Då kommer talg som utsöndras av talgkörtlarna inte att kunna ge naturligt fett till huden och de återfuktande produkterna kommer inte att kunna tas upp i huden.

Fet hud kan också vara yttorr på grund av produkter som torkar ut huden. Rengöring för fet och acnebenägen hud dämpar talgsekretionen. När du använder dem är det därför viktigt att se till att huden inte blir för torr. Lyckligtvis innehåller naturlig hudvård skonsamma men effektiva rengörande ingredienser för fet hud. Fet hud ska också återfuktas och vid behov tillföras olja, det vill säga oljebaserade produkter ska appliceras på huden.

Så fet hud behöver rengöras, men också återfuktas. När huden börjar återfuktas börjar talgproduktionen gradvis minska när huden märker att den får tillräckligt med fukt och inte behöver kompensera för det själv. Så var inte rädd för vatten- eller oljebaserade produkter.

De flesta ansiktsoljor är baserade på oljor från växter. Växtoljor påminner mycket om hudens egna oljor på molekylär nivå, varför huden kan utnyttja dem väl. Ingredienser som blockerar används inte i naturliga hudvård, så produkterna låter huden andas fritt. Det är särskilt viktigt för lätt igensatt hud.

Vi rekommenderar en mild men effektiv rengöring för torr fet hud. Mádara ACNE Sebum Control Clear Skin Wash hjälper till att reglera talgsekretionen men innehåller inte hudtorkande ytaktiva ämnen. Använd toner morgon och kväll. Till exempel är BYBI Beautys Mega Mist fuktgivande toner ett bra alternativ.

Använd sedan serum ovanpå tonern. En produkt med en vattenhaltig sammansättning, som Patyka Anti-Blemish Serum, är en bra rengörande och fuktgivande produkt för fet hud. Applicera en tunn kräm, såsom Whamisa Water Cream, ovanpå serumet. För behandling av fet, torr hud över natten, välj en ansiktsolja med en tunn sammansättning. Det balanserar hudens egen talgproduktion. Whamisa Facial Oil Refresh är ett precisionsvapen mot fet hud för en balanserad, mjuk och matt hud.

Se alla produkter för fet hy.

Yttorr kombinationshud – hudproblem kan förvärras på grund av yttorrhet

Kombinerad hud är den vanligaste hudtypen i Sverige. Att behandla torr kombinerad hud kan vara utmanande. Kombinationshuden kan vara fet och normal samtidigt eller fet och torr, det vill säga kombinationshuden är en mix av olika hudtyper. En del av huden är glänsande och en del är yttorr och stram. Torrhet på ytan kan orsaka bildning av finnar och orenheter på huden. De är verkligen vanliga problem för många.

Kombinationshuden är typiskt torr på kindområdet medan T-området, dvs pannan och näsan, blir fet. Yttorrhet är mycket typisk för blandhy.

Torr blandhy är ofta resultatet av felaktig hudvård. Detta beror i sin tur på att den egna hudtypen inte är känd eller är blandad med en annan hudtyp. Om du till exempel rengör blandhy med oljiga hudprodukter kommer de torra delarna av huden att torka ut ännu mer och de produkter som är för feta kommer att göra huden än mer oljig.

Yttorr kombinationshud behöver vattenfukt och olja på torra områden.

För rengöring av yttorr blandhy rekommenderar vi till exempel Evolve Daily Detox Facial Wash. Ge din hud det vatten den behöver med ansiktsvatten, till exempel med BYBI Beautys Mega Mist. Du kan använda en lättare kräm för torr blandhy på morgonen och lite fylligare på kvällen. Välj till exempel Whamisa Water Cream på morgonen och Novexpert Omega Protective Rich Cream på kvällen. En härlig ansiktsolja för torr blandhy är Absolutions Addiction Oil. Det är inte nödvändigt att applicera alla produkter i hela ansiktet, men på kvällarna kan du till exempel applicera ansiktsoljan överallt, men applicera krämen bara på torra områden, eller tvärtom.

Se alla produkter för blandhy.

Yttorr normal hud – ta hand om hudens fuktbalans

Även normal hud kan vara yttorr och uppvisa en stramande känsla på huden. Det är typiskt att normal hud är yttorr, speciellt på vintern när luftfuktigheten sjunker. Normal, torr hud behöver alltså mer vatten än vanligt under den torrare vintersäsongen.

Det som är viktigt för att rengöra normal, torr hud är att rengöringen effektivt tar bort all makeup men inte lämnar en stramande känsla på huden. Rengöringsoljan är en utmärkt produkt för torr hud. Den bibehåller hudens fuktighet under rengöring. Välj till exempel Whamisa Cleansing Oil. För normal, torr hud räcker det att tvätta ansiktet på kvällen med en rengöring. På morgonen är det tillräckligt att skölja med vatten.

Välj en återfuktande produkt som ger din hud den fukt den behöver. Det hjälper även andra vårdprodukter att absorberas in i huden. En bra toner är till exempel Whamisa Toner Deep Rich. För att återfukta normal hud, välj ett fuktgivande serum och kräm. Vi rekommenderar till exempel Absolutions Le Sérum Anti-Soif Moisturizing Serum och Antipodes Vanilla Pod Hydrating Day Cream. Om din hud behöver den tjockaste oljiga fukten kan du applicera en ansiktsolja, som den härliga Antipodes Divine Avocado & Rosehip Face Oil, på huden på kvällarna.

Se alla produkter för normal hy.

Yttorr oren hud – på så sätt får du orenheterna under kontroll

Yttorr hud och finnar och orenheter. När hudens ytskikt är torr blir det igensatt. Överskott av talg och orenheter kommer inte ut ur hudens porer utan börjar samlas i huden. Huden blir irriterad och finnar kan uppstå.

Rengöring och återfuktning är viktig för att förhindra föroreningar. Rengöringen tar bort överflödigt talg från huden och håller porerna rena. Kom ihåg att rätt mängd talg är viktigt för huden, så använd inte en rengöring som torkar ut, alltså en rengöring för fet eller aknebenägen hy, om det inte behövs.

När du börjar återfukta din hud mer effektivt kan finnar dyka upp tillfälligt. Vid denna tidpunkt bör återfuktningen inte stoppas. Tålamod belönas! Huden tar fram orenheterna under ytan, vilket är bra.

Efter hand börjar finnarna på den yttorra huden att försvinna. Fuktgivande produkter upprätthåller hudens fuktbalans. När huden är ordentligt återfuktad torkar den inte ut och producerar inte extra talg för att kompensera för bristen på fukt.

Återfuktning, återfuktning, återfuktning

Kom ihåg åtminstone detta:

  • För torr, yttorr hud; vatten och oljebaserad fukt.
  • För fet, yttorr hud: vattenfukt och måttlig oljebaserad fukt.
  • Fukt för blandhy och olja för torra områden, det vill säga oljebaserade produkter endast som målinriktad behandling.
  • För normal hud; vattenfukt och oljebaserade produkter för att låsa in vattenfukt till huden.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.