Ekologisk Ansiktsvård

Rädda torr hud med en enkel hudvårdsrutin

9.2.2022, Jolie

Många upplever att huden är yttorr, särskilt på vintern. En hud som är yttorr känns stram, torr och obekväm. Vet du vad som orsakar yttorrhet och hur man blir av med det?

När huden stramar gräver många fram en tjock, fet kräm. En av de mest invanda myterna inom hudvård kvarstår att uppstramande hud behöver ett tjockt lager ansiktskräm. Men den tjocka krämen räddar inte ytan på torr hud, utan huden behöver först återfuktande ansiktsvatten.

Den goda nyheten är att torrhet på ytan lätt kan besegras genom att använda rätt hudvårdsrutin och produkter för din hud. Livsstil har såklart också en effekt på hudens tillstånd.

Vad orsakar torr hud?

Yttorr hud är inte en hudtyp, det är ett tillfälligt tillstånd i huden. Yttorrhet kan förekomma på alla hudtyper: normal, kombinerad hy, fet hy och torr hud. Yttorrhet uppträder lite olika för varje hudtyp. Torr hud skiljer sig från yttorr genom att torr hud är strukturellt torr, vilket innebär att huden inte producerar tillräckligt med fett. Torr hud är sträv och kan till och med flagna. Yttorrhet upplevs å andra sidan oftare som en åtstramning av huden.

Yttorr hud är oftast resultatet av miljöfaktorer som frost eller torr luft, felaktiga hudvårdsprodukter eller avsaknad av hudvård.

Här i norr är huden särskilt utsatt när vädret varierar. På vintern är luftfuktigheten mycket lägre än på sommaren. Under den kalla säsongen förångar inomhusvärmen även den sista fukten från inomhusluften. Huden har en förmåga att absorbera fukt från luften, men på vintern är det torrt, så huden torkar ut. Stora temperaturförändringar, som kall kall luft och bastuvärme, belastar också huden.

Huden kan också vara torr på ytan helt enkelt till följd av felaktig hudvård, när för torra produkter appliceras på huden och den inte får tillräckligt med återfuktning.

Rengörande torr hud

Försök att undvika att tvätta huden med för varmt vatten då hudens eget talg som naturligt skyddar och återfuktar huden, lätt försvinner. Det är lämpligt att rengöra torr hud med kallt vatten för att behålla hudens talg. Förutom varmt vatten tar många rengöringsprodukter bort talg från huden. De som lider av torr hud bör oftast undvika produkter utvecklade för fet hud.

De bästa rengöringsprodukterna för torr hud är olika rengöringsoljor och rengöringsmjölk som tar bort smink och orenheter från huden, men bibehåller fuktbalansen under rengöringen.

Till exempel, Whamisa Cleansing Oil, är framställd av naturliga vegetabiliska oljor och extrakt och tar varsamt bort smuts, smink och orenheter. Whamisa har fermenterat råvarorna med sin egen speciella metod, vilket förbättrar deras hållbarhet och naturliga förmåga att rengöra och återfukta huden.

Den mjölkiga sammansättningen i Novexperts Milky Cleanser Hydro-Biotic rengöringsmjölk tar bort smink och smuts som har samlats på hudens yta och lämnar huden sammetslen. Omega 6-fettsyrorna i solrosoljan återfuktar huden tillsammans med primroseolja. Probiotika och magnesium skyddar huden och förbättrar hudens normala bakteriepopulation.

Fuktighetskräm för torr hud är inte vad du behöver – räddningen för torr hud är ansiktsvatten

Många försöker instinktivt åtgärda yttorr hud med en tjock kräm, vilket är förståeligt. Man skulle kunna tro att en fyllig kräm kommer att mjuka upp den uppstramande huden.

Tyvärr är det största misstaget att lägga tjock kräm på yttorr hud och hoppas att det ska återställa hudens fuktbalans. En tjock kräm kan dock inte tas upp av huden eftersom det saknas fukt. Huden är därför inte mjuk nog och redo att absorbera, utan stöter bort krämen. Huden måste först fås att mjukna för att kunna absorbera fukt. När huden stramas åt skriker den – ansiktsvatten!

Missuppfattningar om återfuktning frodas, delvis på grund av bristande hudvårdsvokabulär. De engelska orden Hydrating och Moisturizing blir båda översatta till återfuktning på svenska, även om de egentligen betyder olika saker. Hydrating innebär fuktighet genom vatten och moisturizing innebär en fetare återfuktning. Så det är tyvärr lätt att välja fel sorts produkt, när de alla verkar vara fuktighetskrämer.

Absorbera fukt till torr hud genom skiktning

Nyckeln till att återfukta huden är att lägga på fuktgivande produkter. För att återfukta torr hud börjar du med ett återfuktande vatten, som kan appliceras på huden i några lager efter behov. Spraya eller klappa ansiktsvattnet på huden med bara händerna, så kan du applicera det på huden bättre än med till exempel en bomullstuss.

SUGAR, Whamisa, Ninni Vidgren 2020

En effektiv produkt för dem med torr hud är Whamisa Deep Rich Toner, ett ansiktsvatten som är framställd med aloe vera istället för vatten och kompositionen är förstärkt med hjälp av fermenterade växt- och blomextrakt. Whamisa har fermenterat ingredienserna med sin egen speciella metod vilket betyder att det produceras högre nivåer av antioxidanter och näringsämnen från ingredienserna, vilket förbättrar deras naturliga förmåga att ge näring och återfukta huden effektivt. BYBI Beauty Mega Mist Moisturizing Toner eller Patyka Soothing Milky Toner är också bra alternativ .

När huden har tillräckligt med vattenfukt så låses fukten in i huden med hjälp av olja. Så efter applicering av ansiktsvatten, applicera ansiktsolja eller kräm i ansiktet. Jolies mest populära ansiktsolja är Absolution’s Addiction, som är perfekt för torr hud. Den innehåller en unik kombination av vegetabiliska oljor och blomextrakt, totalt 27 olika ingredienser som tillsammans reparerar, balanserar och skyddar huden.

Om du föredrar det kan du använda en fuktkräm istället för en ansiktsolja om det känns bekvämare. Fuktighetskrämer är blandningar av vatten och olja, det vill säga något lättare i sammansättningen än enbart olja. Den idealiska fuktkrämen för torr och törstig hud är Whamisa Water Cream, som är tunn i sammansättningen, absorberas snabbt och ger långvarig återfuktning hela dagen. Krämen innehåller natto-gummi, och är en unik fuktighetskräm gjord av fermenterade sojabönor, och en kombination av vegetabiliska oljor. Växtextrakt av aloe vera och ris har använts istället för vatten för att maximera hudens hudvårdande egenskaper.

Serum tillför fukt och aktiva ingredienser till huden

Serum kan läggas till rutinen mellan ansiktskräm och olja för att tillföra mer fukt och aktiva ingredienser. Till exempel binder ett hyaluronsyraserum, som Novexperts Booster Serum med 3,2 % hyaluronsyra, fukt till huden särskilt bra. Hyaluronsyra har en utmärkt förmåga att absorbera och binda fukt – ren hyaluronsyra kan binda vatten upp till 1000 gånger sin egen vikt.

C-vitaminserum ger i sin tur lyster till livlös hud. Novexperts Booster Vitamin C serum har en C-vitaminhalt på upp till 25 %, vilket hjälper till att regenerera huden och förhindrar hudens förtida åldrande. Vitamin C har visat sig förhindra skadliga effekter, särskilt från solen, på grund av dess antioxidativa effekt. Vitamin C hjälper även hudens egen kollagenproduktion.

Tanken med att lägga produkterna i lager är att tillföra fukt till ansiktet från lättare till tjockare – från ansiktsvatten till ansiktsolja – så att den tjockare produkten låser in den lättare på huden.

När huden saknar fukt eller vatten behöver den återfuktas med vatten först. Så var inte rädd för vattenbaserade produkter, inte ens på vintern. De absorberas i torr hud och mjukar upp huden för att ta emot de närande ingredienserna från tjockare och fetare hudvårdsprodukter.

Huvudvikten inom hudvård ligger alltså på att bibehålla hudens fuktbalans och ge näring till den med effektiva ingredienser.

Hjälp huden genom att ta hand om dig själv

Kosmetika spelar en viktig roll inom hudvård, men livsstilar som påverkar hudens tillstånd minst lika mycket är: vila, sömn, stressfri, träning, återfuktning, kost. Om de inte är i ordning kan ingen kosmetisk produkt ensam rädda helheten.

Träning påverkar till exempel funktionen hos det perifera blodomloppet, som transporterar syre och näringsämnen till de perifera områdena av kroppen dvs fingrar, tår och ansiktshud. Tack vare träning får huden en frisk lyster och färg. All träning, både fysisk träning mitt i vardagens sysslor och aktiv träning, är bra för både huden och din uthållighet.

Vila och sömn har både direkta och indirekta effekter på huden. Även efter en dålig natts sömn ser huden slapp ut. Om du ständigt får för lite sömn kan det hända att uthålligheten inte finns för att vårda huden när energin istället går till viktigare saker.

Fukt inne i kroppen, det vill säga intaget av vätska, kan också märkas i hudens tillstånd. Du bör konsumera tillräckligt med vatten, inte för lite eller för mycket, för att upprätthålla kroppens vätskebalans och hålla huden elastisk. Cirka en och en halv liter om dagen är en bra tumregel. Om du svettas mycket kan behovet av vätska vara ännu högre.

Lär dig känna igen din huds behov

Torrhet på ytan av huden kan förvärra eller till och med orsaka hudproblem som oren hud, utslag eller couperosa. Detta leder lätt till en ond spiral där fel sorts produkter appliceras på huden när man försöker bota problemet som orsakas av yttorrhet och inte yttorrheten i sig. Detta kommer inte göra att du blir av med yttorrheten.

När hudens yta börjar blir torr, räcker inte de tidigare produkterna längre för att återfukta den. Därför är det särskilt viktigt under vintertid att vara uppmärksam på fukthalten i dina hudvårdsprodukter och uppdatera hudvårdsrutinen för att möta hudens aktuella behov. Om du vet att din egen hud reagerar på vinterns kyla är det en bra idé att börja använda mer återfuktande produkter på senhösten för att förhindra yttorrhet. Så lär dig att läsa din egen huds behov och lyssna på dess budskap.

Det är ofta utmanande att identifiera din hudtyp, dess behov och lämpliga produkter. Till exempel kan huden vara fet men fortfarande torr. Känner du att du behöver råd om hudvård så hjälper vi dig.

Huden är din vän, så tand om den.

Vi rekommenderar dessa produkter för behandling av yttorr hud

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.