Ekologisk Kroppsvård

Låt oss tala om celluliter: vad orsakar dem och är det ens värt att försöka bli av med dem?

21.6.2022, Anna Linder

Apelsinhud, celluliter, gropar på ryggen och låren. Ett kärt barn har många namn och de flesta av oss kvinnor bär det med oss.

Celluliter är en mycket gammal historia. Det finns till och med bevis för detta i konstverk som Venus de Milo och i målningar av kvinnor av Rubens och Botticelli. På 1800-talet sågs celluliter som en gåva från Gud för att försköna kvinnans former för att attrahera män och säkerställa fortplantning.

Den rådande moderna skönhetsidealet dikterar en kvinnas kropp till en smal timglaskropp. Detta skönhetsideal innebär att celluliter stör känslan av en frisk kropp, och därför söker man ständigt efter nya behandlingar. Celluliter har blivit ett spöke som många människor försöker bli av med. Allt detta är lite av ett trick, eftersom majoriteten av kvinnor har celluliter: cirka 90 procent av kvinnorna har celluliter, medan bara cirka 5-10 procent av männen har det. Det kvinnliga hormonet östrogen bidrar bland annat till bildandet av celluliter, så celluliter är en mycket naturlig del av kvinnokroppen.

Våra kroppar är vackra, oavsett om de har celluliter eller inte. Istället för att fokusera på en sak är det värt att fokusera på kroppens och sinnets allmänna välbefinnande, vilket också kan bidra till att minska celluliterna. Holistiskt välbefinnande handlar om att kropp och själ är i balans och harmoni. När kroppen är välmående och frisk utstrålar även det yttre utseendet en balanserad skönhet.

Vad är celluliter?

Celluliter är ingen sjukdom, även om namnet syftar på inflammation (från latinets cellula = cell och itis = inflammation). Enligt den allmänna definitionen av celluliter är det ett tillstånd där ett överskott av fett, vätska och slaggprodukter har samlats i den subkutana bindväven. Fettcellerna är grupperade i stora klumpar eller knölar och är omgivna av fibervävnad. Detta stör blod- och lymfcirkulationen, vilket saktar ner cellmetabolismen och syreupptagningsförmåga. Celluliter är en lokal störning av fett- och vatteninnehåll i vävnaderna samt blodcirkulationen, ett slags “kvävning” i vävnaderna, med tillhörande vävnadsdegeneration som liknar åldringsfenomenet.

De vanligaste orsakerna till celluliter

Utvecklingen av celluliter påverkas av flera faktorer. En av de vanligaste orsakerna är hormoner, särskilt östrogener som påverkar fettvävnadens ämnesomsättning. Intressant nog utvecklas 12 % av celluliterna under puberteten, 17 % under graviditeten, 27 % under klimakteriet och 19 % vid användning av olämpliga p-piller. Hormonersättningsterapi ökar också förekomsten av celluliter. Svårt premenstruellt syndrom (PMS) ökar celluliterna, eftersom hormonerna kan leda till att upp till två kilo vatten ansamlas i vävnaderna under en cykel, vilket gör att vävnaderna innehåller cirka 40 gram vatten.

Förutom hormoner påverkas ansamlingen av celluliter av mentala faktorer. Stress, ständig trötthet och ett otillfredsställande känsloliv gör att musklerna och nervsystemet blir spända och hindrar blodflödet. Dålig blod- och lymfcirkulation bidrar i sin tur till utvecklingen av celluliter. Celluliterna ökar när fett samlas i vävnaderna och stress i sin tur blockerar aktiviteten hos de fettförstörande enzymerna.

Mat av dålig kvalitet spelar en väsentlig roll i bildandet av celluliter särskilt processade livsmedel, blekta spannmål och socker är ett garanterat sätt att få fler knölar. Dålig kost leder till dålig matsmältning och ofta även förstoppning, vilket skapar en ond cirkel: slaggprodukter kommer inte ut utan stannar kvar i kroppen och bildar celluliter.

Att behandla celluliter handlar om att ta hand om din kropp i sin helhet.

Om du vill bli av med celluliter måste behandlingen vara kontinuerlig. Celluliter har en tendens att återkomma om behandlingen avbryts. Tänk inte på det som en snabbbehandling – celluliterna kommer garanterat tillbaka om du avviker från behandlingen.

Eftersom vi är hela är det irrelevant att behandla bara ett symptom i kroppen. I stället för att fokusera på symptomen bör vi fokusera på hela paketet, vilket i bästa fall innebär att vi helt och hållet omprogrammerar oss själva för att sträva efter ett holistiskt välbefinnande. Valet av ren och högkvalitativ mat blir helt automatiskt och roligt, rörelsen blir naturlig och lustfylld, snarare än en bestämd (och kanske stressig) uppgift. När vi tar det lugnt i livet har vi inte energi att ägna oss åt småsaker, fokusera på det negativa eller oroa oss för framtiden. Om du känner dig allmänt bra i din kropp är det inte troligt att några få ojämnheter kommer att stå i vägen för lyckan.

Faktum är att när vi programmerar om oss själva kan celluliterna som en bieffekt börja framstå som en av våra kvinnliga egenskaper som vi inte behöver försöka bli av med. Paradoxalt nog är det just när vi slappnar av och släpper taget som apelsinhuden plötsligt kan börjar slätas ut.

Tips för att behandla celluliter är att förbättra ditt allmänna välbefinnande. Det är inte kaloriintaget som spelar roll, utan kombinationen av livsmedel. Frukt bör ätas separat från måltiderna, t.ex. en timme före eller tre timmar efter en måltid, eftersom matsmältningsprocessen är mycket annorlunda och snabbare än för andra livsmedel. Om frukt till exempel äts i slutet av en måltid kommer den att “köa” efter de långsammare livsmedlen som kommer före den och börja jäsa – vilket naturligtvis orsakar onödig uppblåsthet i magen och kroppen. Protein bör inte kombineras med stärkelserika kolhydrater, eftersom de tillsammans utgör den största utmaningen för matsmältningen.

Drick tillräckligt med vatten och tillsätt en nypa salt av god kvalitet, till exempel Himalayasalt eller oraffinerat havssalt. Vatten ska drickas långsamt och i rumstemperatur, aldrig under måltiderna för att inte neutralisera magsyrorna som smälter maten.

Daglig träning kan vara vad du vill, så länge det är roligt och du tycker om att göra det. Promenader, löpning, sprint, simning eller yoga i naturen är bra motionsformer. Förutom tillräcklig motion är avkoppling, vila och god sömn viktigt. Meditation eller att helt enkelt slappna av varje dag genom att sitta en stund med slutna ögon och andas djupt är också ett effektivt sätt att få bukt med celluliterna. Man bör inte heller underskatta korrekt andning och motion utomhus, eftersom de ger vävnaderna tillräckligt med syre. De flesta av oss andas felaktigt, dvs. för ytligt. Det är värt att lära sig att vara medveten om din andning och du kan till och med ta flera små djupa andningsmoment varje dag för att påminna dig själv om detta.

Torrborstning och cellulitkrämer är kompletterande precisionsbehandlingar.

Förutom en ren kost, motion och mentalt välbefinnande kan en precisionsbehandling av celluliter omfatta torrborstning, en gammal men effektiv och mirakulös behandling för hela kroppen. Även om du inte har celluliter bör torrborstning göras dagligen. Torrborstning har otaliga positiva effekter på hälsa och skönhet och påstås till och med förlänga livet.

Huden är vårt största organ och täcker en yta på cirka två kvadratmeter – kroppen har alltså ett par miljoner nervändar! Torrborstning stimulerar nervsystemet genom nervändarna och ger kroppen energi. Detta förbättrar i sin tur hormonfunktionen. Torrborstning stimulerar också kapillärcirkulationen, vilket förbättrar ämnesomsättningen och tillförsel av syre och näringsämnen till cellerna. Torrborstning håller huden mjuk och frisk, stramar upp musklerna, jämnar ut fettavlagringar och förbättrar kroppens försvarsmekanismer.

Torrborstning kan göras med en dedikerad borste eller peelinghandske. Att borsta 5-10 minuter på morgonen är mest effektivt, men det kan även göras på kvällen innan du duschar. Borstningen görs i en snabb, cirkulär röresle nerifrån och upp, med början från fötterna och slutligen koncentreras borstningen till cellulitområdena. Efter borstning, ta en dusch i varmt och omväxlande kallt vatten. Vattentemperaturändringen från varmt till kallt upprepas tre gånger (3 minuter varmt och 20 sekunder kallt). Efter torrborstning appliceras en kroppskräm eller cellulitkräm på huden.

Cellulitekrämer fungerar som ett stöd vid behandling av celluliter, men utan de ovan nämnda behandlingarna kan mycket synliga resultat inte förväntas av användningen av dem. Krämerna har ingen omedelbar effekt utan användningen måste vara kontinuerlig och långvarig. Cellulitkrämer och oljor stimulerar ytans blodcirkulation och vår cellulära ämnesomsättning. De förbättrar även avlägsnandet av vätska från vävnader, stärker kapillärväggarna, stramar upp och gör hudytan fastare och mjukare. Appliceringen av cellulitkräm eller olja kombineras med en uppåtroterande massage. I lårområdet görs tryckrörelser genom att den upphöjda vävnaden rullas med tummarna.

Koffein stimulerar också mikrocirkulationen och fungerar som en anti-cellulitbooster. Blanda några droppar koffeinkoncentrat i din kroppskräm.

Även om du inte kan bli av med celluliterna helt och hållet, är de mindre märkbara med en frisk och mjuk hud.

Växter som används vid behandling av celluliter

Cellulitkrämer använder en mängd olika växter, t.ex. arnica, kronärtskocka, fucus, bockhornsklöver, avenbok, ginko biloba, ginseng, guarana, hästkastanj, kamfer, enbär, björk, mangoldextrakt, kardemumma, lönn, lavendel, ängsvädd, järnört, murgröna, röd vinstock, rosmarin, selleri och cypress. Vid intag internt är åtminstone färsk och ekologisk selleri effektiv.

Källa: Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin. Foton: Mádara.

Texten skrevs ursprungligen 2012 och uppdaterades 2022.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.