Ekologisk Ansiktsvård

En guide för att ta hand om känslig rosaceahud

12.4.2021, Jolie

Stressande, tufft arbete och så kallade toppår för kvinnor i trettio års åldern är nästan mer regel än undantag idag. 

Kroppen och sinnet har en tydlig koppling till varandra och de flesta sjukdomar härrör från den stress som lagras i kroppen, liksom rosacea, som är vanligt hos många medelålders kvinnor. Långvarig stress och ångest kan medföra många fysiska symtom. Men vi kan hindra deras framväxt proaktivt genom att ta hand om vårt välbefinnande. Detsamma gäller vår hud.

_MG_8036

Vad är rosacea?

Rosacea är en dermatit som vanligtvis bryter ut runt i 30-60 års åldern. Rosacea är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män. Symptomen börjar med rodnad på kinderna, näsan, pannan och hakan, varefter varfyllda blåsor och små finnar kan bryta ut i ansiktet. Samtidigt är huden emellertid torr och känslig. Vanligtvis känns ansiktet också varmt. Rodnaden och värmen i ansiktet förvärras särskilt från stark sol, alkohol, kryddig mat, svettning och stressiga situationer.

Rosacea kännetecknas av utvidgning av ytliga blodkärl, rodnad och uppvärmning av huden, även svullnad i ansiktet kan förekomma. Svullnaden brukar ofta komma och gå. Du kan senare uppleva symtom som stickningar och sveda.

Hur skiljer sig rosacea från akne?

Det är viktigt att rosacea inte blandas ihop med vuxenakne. Även om akne också orsakar rodnad så är det till skillnad från rosacea isolerad till själva finnen. Och även om de båda syns i ansiktet så kan akne även dyka upp på bröstet, ryggen, axlarna och andra ställen på kroppen, medan rosacea håller sig i ansiktet. Akne orsakas av ökad talgutsöndring och igensatta porer och huden blir ofta fet, medans rosacea vanligtvis gör huden mer torr och känslig.

Vad orsakar rosacea?

Faktorerna som påverkar Rosaceas uppkomst är inte helt kända, men det tros vara ärftligt . Man har även hittat samband med att uppkomsten av Rosacea är kopplad till våra tarmars välbefinnande och vår immunitet. Rosacea orsakas ofta av långvarig stress eller en oroande livssituation: stress påverkar hormonfunktionen, tarmens välbefinnande och sänker vår immunförsvar. Rosacea har således uppstått som summan av flera faktorer, och det är främst förekommande hos kvinnor som lever i en stressad livssituation.

Även om dina utslag inte specifikt är rosacea, uppmuntrar vi dig fortfarande att överväga din egen livsstil, arbetshastighet, stressnivå och kost. Känslig och skakig hud är ofta ett tecken på något djupare och bör inte ignoreras och tas med en axelryckning. Förebyggande behandling är alltid det bästa alternativet.

Rosacea-behandling

Rosacea, som alla andra sjukdomar, bör behandlas ur perspektivet av allmänt välbefinnande, så det finns inget mirakelmedel för att bota rosacea. Antibiotika ger ofta bara tillfällig lindring från yttre symptom som sedan återkommer igen. Samtidigt lider bakteriepopulationen i tarmen av det, vilket gör att det blir en ond cirkel.

För det första är viktigt att identifiera de faktorer som i sin tur orsakar rosacea. Hos en mycket stor del av personer med rosacea förvärras symtomen mest av solstrålning, stress, starka temperaturvariationer och alkohol. Genom att identifiera de enskilda faktorer som påverkar ditt eget tillstånd, kommer din rosacea-behandling att bli enklare och mer effektiv.

Vid behandling av Rosacea spelar kosten en roll då tarmens välbefinnande kan förbättras genom kost. Det viktigaste inom hudvård är att lugna, återfukta och skydda huden. Att minimera stress och ta hand ditt mentala välbefinnande är mycket viktigt och ofta det mest utmanande för en som drabbas av rosacea.

Med stress menar vi i detta sammanhang inte bara ”vanlig” stress från en riklig mängd arbete – utan stress som lagras i vårt cellulära minne och undermedvetna under våra liv. 

Hur fungerar behandlingen i praktiken?

Diet

Ren och obearbetad mat är det viktigaste i kosten. Så ät både ekologisk och färsk mat och glöm allt om halvfabrikat. Varm mat och dryck är även en orsak till att rosacea uppstår så det kan vara bra att undvika så mycket som möjligt. Ta även bort socker, korn, mejeriprodukter, kaffe, alkohol och stark mat från din kost.

Om du älskar goda ostar och färskt bröd kan det först kännas tråkigt att utelämna det från din kost men det behöver dock inte finnas några förbud för resten av livet. Prova det i ett par månader först och om du inte märker någon förändring i ditt tillstånd och matsmältningen kan du gå tillbaka till gamla vanor. I början är det bra att följa en strikt linje. Tänk att om en strikt förändring kan göra din kropp bra, bör du ge den en chans. Senare kan ostsmörgåsar komma tillbaka kosten utan att din hud lider. Det är dock bra att komma ihåg att din kropps respons på en diet är individuell och de livsmedel som förvärrar symptomen hos vissa kanske inte orsakar symptom hos andra. Det är viktigt att du alltid lyssnar på din egen känsla.

Njut av grönsaker i form av gröna juicer och smoothies. Exempel på goda och bra råvaror är:

 • selleri
 • mörka sallader
 • grönkål
 • broccoli
 • zucchini
 • gurka
 • vattenmelon

Njut också av grönsaker som är rika på antioxidanter, eftersom de hjälper till att eliminera fria radikaler som orsakar inflammation i kroppen. Bra källor till antioxidanter är mörka och färgglada grönsaker som rödbetor, granatäpple, blåbär och svarta vinbär.

Lägg också till livsmedel med höga fetter i din kost, såsom avokado, chiafrön, olika nötter och omega 3-fettsyror i form av kapslar.

Tarmens välbefinnande och näringsupptagning bör stödjas av högkvalitativa probiotiska eller mjölksyrabakteriella preparat samt matsmältningsenzymer. För att stärka immunförsvaret bör du ta ett vitamin D-tillskott över det rekommenderade, minst 100 mikrogram per dag. Andra bra kosttillskott och örter som förbättrar motståndet och som förbättrar hudens tillstånd är:

 • chlorella eller spirulina
 • kelpalger (en bra jodkälla)
 • zink
 • magnesium
 • kalcium
 • vitamin B2
 • kattklo (cat´s claw)
 • lakritsrot

Mandlar är en bra källa till kalcium. Foto: Hannamari Rahkonen

Hudvård

Det viktigaste vid behandling av Rosacea-hud är att lugna och skydda huden, återfukta och kyla den. Det är viktigt att stärka och balansera hydrolipidmembranet på hudens yta, vilket spelar en viktig roll för motståndskraften i vår hud. Känslig rosacea-hud bör inte tvättas med för stark rengöring och inte heller med alkaliska ämnen, eftersom stark rengöring tvättar bort skyddsbarriären och orsakar obalans i huden. Välj en rengöring med ett neutralt pH, till exempel en mycket mild rengöringsmjölk eller ett micellärt vatten.

Återfuktande toner från morgon till kväll är en särskilt viktig produkt utöver en lämpligt rengöring. Fuktighetskrämen ska inte vara för fet men bör vara väl återfuktande. Ett utmärkt tillskott under fuktkräm på morgonen och kvällen är ett lugnande och återfuktande serum, samt en svalkande och lugnande ansiktsmask som en intensiv behandling varje vecka. Huden ska inte skrubbas eller blötas. Att skydda sig mot solen året runt är av största vikt, eftersom UV-strålning förvärrar symtomen av rosacea. Det är lämpligt att skydda huden med solskyddsfaktor. På vintern är det viktigt att skydda huden från vind och frost, till exempel med en halsduk, eftersom starka temperatursvängningar också förvärrar symptomen.

Naturen är full av örter som innehåller lugnande, kylande och antiinflammatoriska ingredienser. Kombinerat med fuktgivande och vitaminrikt blomstervatten och en mycket lätt oljebas ger de rosaceahuden en mild och fuktgivande behandling. Vid behandling av rosacea är följande råvaror bra:

 • ginkgo biloba eller gingko biloba
 • aloe vera
 • havre
 • kamomill
 • tigergräs eller sallatsspikblad
 • tång
 • lakritsrot

Kropp & själ

I vår västerländska medicin talas det lite om sambandet mellan kropp och själ. Men alla känslor och tankar har en koppling till vissa delar av kroppen och stressen gömd i vårt cellulära minne kan snart manifestera sig i kroppen som fysiska symtom eller sjukdomar. Om du pausar ett ögonblick för att lyssna på dina nuvarande känslor och tankar, så känner dem över hela kroppen. Vi kan känna igen känslan av att ha fjärilar i magen eller av att oroa oss vilket känns som en tyngd över axlarna. Så känslorna som följer våra tankar har en tydlig koppling till olika delar av vår kropp.

Det första steget från vilket läkningsprocessen börjar är att acceptera att huden just nu har symptom som kallas rosacea.

Det kan kännas eländigt men känslan är viktig att acceptera – det är inget fel med det. Du kan göra en handlingsplan för dig själv för att behandla symptomet, till exempel baserat på den här artikeln. Medan du gör ändringar i din kost och hudvårdsrutiner är det en bra idé att tänka efter kring dig själv och din livsmiljö. Saker som orsakar stress, ångest eller negativa känslor kan till och med listas på ett papper och du kan tänka på vilka som du kan lindra just nu. Kan det vara ett jobb, en plats att studera eller ett svårt förhållande?

Det finns inte alltid ett behov av radikala förändringar, förändringar är inte alltid bra. För mycket förändring är ofta för mycket för din kropp och själ, vilket gör det svårt att följa: Lär dig istället att lyssna på ditt hjärta och vad som får dig att må bra. Ta sedan små steg som leder i en riktning där det känns ännu bättre. Snart har du kommit långt. Om en stor och radikal förändring känns bra och rätt, gör det, du vet bäst. Men kom ihåg att också vara vaksam. Ibland fastnar vi i gamla och destruktiva tankemönster och beteenden bara för att vi känner oss säkra och hemma.

Processen är sällan en dans på rosor, men om vi lär oss hitta positivitet och lätthet i våra dagliga sysslor varje dag, är vi närmare destinationen än vi kan förutsäga.

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din nästa beställning!

Tillbaka till toppen
Vår webbplats använder cookies för att utföra olika funktioner, såsom kundidentifiering, personalisering, analys och marknadsföring. Du kan läsa mer om vår cookie-policy i vår sekretesspolicy. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du vår användning av cookies.

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.