Ekologisk Hårvård

Eko-frisören svarar – 10 frågor om hårvård med naturliga ingredienser

18.10.2022, Anna Linder

Idag erbjuder den naturliga kosmetiskadjungeln ett mycket omfattande utbud av produkter.

Vi får regelbundet frågor från våra kunder angående hårvård och de bästa naturliga kosmetiska hårprodukterna.

Vi bestämde oss för att sammanställa de vanligaste frågorna och fråga experter på området. I den här artikeln har vi sammanfattat allt du behöver veta om hårvård med naturkosmetika.

Frågorna besvarades av Hanna Jalkanen, eko-frisör och färgpedagog, och Tiina Talvensaari, ägare och eko-frisör till Huili-gården.

1. Hur skiljer sig naturliga hårvårdsprodukter och hårfärger från syntetiska hårvårdsprodukter och hårfärger?

De råvaror som används i produkterna är den största skillnaden mellan naturliga och syntetiska kosmetiska hårprodukter. Till skillnad från syntetisk kosmetika använder naturkosmetik helst så naturliga ingredienser som möjligt.

“Man kan känna igen naturkosmetik på dess certifiering, men det finns också naturkosmetikprodukter av hög kvalitet som inte är certifierade. Jag rekommenderar att man uppmärksammar de råvaror som används i produkten”, säger Hanna Jalkanen.

“Certified Natural Cosmetics har klarat kriterierna för detta certifikat, så du kan vara säker på att du slipper greenwashing, det vill säga felaktig information”, säger Tiina Talvensaari.

Varje ekologisk certifiering har sina egna kriterier, så det är värt att ta en närmare titt på certifieringsorganen.

Vegetabiliska färgämnen och syntetiska eller sura färgämnen har mycket olika mekanismer för att fästa vid hårets struktur. Syrafärgning har ett högre pH-värde än vegetabilisk färgning. Det mer alkaliska pH-värdet innebär att mer syre frigörs vid syrafärgning, vilket leder till syreskador på håret.

Pigmentet i ett syrafärgningsmedel tränger djupare in i håret, ända ner till fiberlagret, medan pigmentet i ett vegetabiliskt färgämne fäster vid hårets ytskikt. Vegetabilisk färgning skadar därför inte hårets struktur och är därför en mycket skonsammare form av färgning.

2. Vad är curly girl-metoden och hur följer man den på rätt sätt?

Syftet med Curly Girl-metoden är att framhäva och behandla hårets egna vågor och naturliga lockar. Du kan följa metoden som du vill: bra produktval och grundläggande saker räcker långt. Det finns många olika produkter och tillvägagångssätt, och var och en hittar det bästa sättet att arbeta för sig själv och sitt eget hår.

“För mina egna ekologiska tips om metoden se min ” Behandla ditt hår mer naturligt “e-guide. I guiden hittar du också en behandling med alger som är utmärkt för naturliga lockar”, tipsar Hanna.

3. Om det är skillnad på hårbotten och hårkvaliteten, hur ska då schampot och balsamet väljas?

I allmänhet väljs schampot alltid efter hårbotten, och balsamet efter topparnas skick. Det är dock värt att överväga helheten och fundera på vad som ger näring åt både hårbotten och längderna bäst.

Det händer ofta att mer uppmärksamhet ägnas åt behandling av topparna än till hårbotten. Det är dock värt att komma ihåg att ditt hårs välbefinnande börjar med hårbotten.

Om behoven i din hårbotten skiljer sig från hårets övriga behov kan du fundera på om det beror på fel schampoval eller till exempel för frekvent tvätt. Genom att ändra på dessa saker kan hårbotten få en bättre balans.

Om du tycker att det är svårt att välja rätt produkter bör du rådfråga en professionell frisör som kan rekommendera rätt produkter för ditt hår.

4. Hur behandlas torrt hår?

Det kan finnas olika orsaker till torrt hår. Beror det på behandlingar eller hårets naturliga struktur? Diet- eller vitaminbrister kan till exempel också leda till torrt hår.

Produkter som tar hand om torrhet är nyckeln.

“Feta leave-in-balsam och stylingprodukter är bäst för torrt hår”, råder Tiina.

Välj naturliga hårprodukter från naturkosmetika istället för silikonbaserade produkter.

“Proteinbaserade och reparerande produkter lämpar sig väl för strukturellt skadade toppar, medan fuktgivande behandlingar kan vara tillräckliga för t.ex. elektriskt och naturligt hår”, råder Hanna.

5. Finns det naturliga hårstylingsprodukter inom naturlig hårvård?

Ja! Naturkosmetikmarknaden har utvecklats enormt under de senaste tio åren. Idag finns det flera olika sortiment som inte bara erbjuder hårvårdsprodukter utan även utmärkta stylingprodukter.

“Inom naturkosmetik är inte alla råvaror på marknaden tillåtna, så det är inte möjligt att tillverka produkter som är helt syntetiska”, påpekar Tiina.

Men det finns många fantastiska naturliga kosmetika stylingprodukter på marknaden. Att skapa en frisyr som håller länge börjar med att bygga en bra grund. Var uppmärksam på de stylingprodukter du använder med fön eller andra värmeverktyg. När de väl är på plats får du den önskade strukturen på ditt hår och din frisyr blir långvarig.

På Jolie hittar du hyllade naturliga kosmetiska stylingprodukter från Less is More, John Masters Organics och Four Reasons Nature, till exempel, för att bygga upp en bas samt ge stadga och glans.

6. Vad är en bra hårvårdsrutin för normalt hår?

Om din hårbotten och dina toppar i allmänhet är i gott skick kan du använda en mycket enkel “wash and hold”-rutin.

Tvätta håret noggrant med ett schampo som passar din hårbotten och torka det lätt med en handduk innan du applicerar balsam. En lätt handdukstorkning hjälper till att förhindra att balsamet späds ut av överflödigt vatten på hårets yta. När balsamet har hunnit verka sköljer du håret med kallt vatten. Torka håret försiktigt med en handduk och borsta sedan med en bra borste som passar din hårtyp.

Om längderna och topparna kräver det kan du applicera en liten mängd leave-in-balsam i håret innan handdukstorkning. Undvik hårbotten.

Ibland är “less is more” inom hårvård. Det finns inget behov av att ha ett stort utbud av produkter, eftersom det räcker med basprodukter. De kan ibland kompletteras med intensiva behandlingar och hårmasker.

“Jag gillar personligen schampobaserade bitar och grundläggande fuktgivande balsam i min hårtvätt. Speciellt för medellångt och långt hår rekommenderar jag att man lägger en intensivvårdsmask på topparna säsongsvis eller peelar av hårbotten, till exempel med en lertvätt. Lertvätt är ett effektivt sätt att rengöra hårbotten från produktrester”, tipsar Hanna.

7. Vilka är de bästa tipsen för att få håret att växa? Finns det någon produkt som är särskilt bra för hårtillväxt?

Det finns inget rätt svar för att få håret att växa. Ett holistiskt välbefinnande spelar en stor roll för hårets välbefinnande och därmed för hårväxten.
Ett holistiskt välbefinnande består av en högkvalitativ och varierad kost och tillräcklig hydrering. Att upprätthålla fysisk kondition och sinnesfrid är också viktigt.

När det gäller produkterna, se till att de är lämpliga för din egen hårbotten och hår.

Här är några bra tips för att få håret att växa:

  • Investera i högkvalitativa balsam och hårbottens välbefinnande. En igensatt hårbotten kan i värsta fall skada hårets naturliga tillväxt.
  • Skydda håret i bastun och undvik värmestress.
  • Gå bara och lägg dig med torrt hår.
  • Skaffa en bra och skonsam hårborste.
  • Skydda ditt hår från sol och frost.
  • Besök frisören regelbundet. Om du färgar ditt hår, välj den mest skonsamma färgen som möjligt.
  • Borsta topparna med en intensivvårdsmask för att hålla topparna i gott skick. Bruns Products NR22 hårmask är till exempel en riktig pärla för hårväxt.
  • Undvik tovor i håret.

8. Vad orsakar mjäll och hur behandlar man det?

Mjäll kan till exempel orsakas av torrhet i hårbotten, ett inflammatoriskt tillstånd eller hudsjukdom.

Torrhet i hårbotten beror ofta på yttre faktorer. Årstiderna påverkar hudens välbefinnande. På vintern, till exempel, frost och torr inomhusluft orsakad av uppvärmning torkar hårbotten.

I ett inflammerat tillstånd förnyas hudcellerna i snabbare takt, vilket leder till att det bildas mjäll. Mjäll är en grupp av celler i hudens hornlager som sitter fast vid varandra.

Mjäll kan också orsakas av atopisk dermatit eller psoriasis.

Det viktigaste är att identifiera din hårbotten och orsaken till att du får mjäll så att det kan behandlas på rätt sätt. Rätt produkter och tvättintervaller spelar också en roll.

Lertvätt är en särskilt effektiv peeling. Olika schamponeringar och behandlingar som exfolierar hårbotten kan också förbättra situationen. Om mjäll orsakas av torrhet är det lämpligt att minska frekvensen av hårtvätt och använda ett sulfatfritt schampo.

9. Hur ska du behandla fett hår och hårbotten? Vad är ett bra tvättintervall?

Återigen är det värt att titta på din hudtyp, eftersom det beror på vilken tvättintervall som är lämplig. Exempelvis kan eksem och psoriasis kräva daglig tvätt med effektiva och rengörande schampon.

Ibland kan dock fett hår bero på att man har vant sig vid att tvätta håret för ofta. Om talgen som skyddar huden ständigt skrubbas bort med alltför rengörande produkter kan talgproduktionen accelerera, vilket leder till en daglig tvättcykel.

“Om du inte känner till din egen hårbottentyp rekommenderar jag dig min “naturliga behandlingar för att behandla hårbotten”-e-guiden , tipsar Hanna.

Ett bra schampo spelar en viktig roll för att behandla fet hårbotten. Produkter som är alltför vårdande och återfuktande bör du välja bort. Om hårets längder och toppar behöver fukt, använd balsam endast på längderna och topparna, inte i hårbotten.

Olja rör sig lättare i rakt hår, så fint och rakt hår är lättare att smörja. Ett bra tips är att inte röra eller borsta hårbotten för mycket, vilket gör att oljan rör sig genom håret. Att hålla håret på plats kan också hjälpa. Om du föredrar torrschampo kan du använda ett för naturkosmetiskt, så länge det inte täpper till hårbotten för mycket.

“Ibland använder jag en minikräm för att ge håret volym och förlänga tvättintervallet”, säger Hanna.

“När du använder hårvårdsprodukter av god kvalitet kan tvättintervallet vara det som du tycker är bäst”, råder Tiina.

10. Hur behandlar man färgat hår med naturliga hårvårdsprodukter?

Produkterna bör väljas utifrån vilken typ av färg du har i håret.

Om ditt hår har färgats med vegetabiliska färgämnen bör du använda vanliga naturkosmetiska hårvårdsprodukter.

“Om ditt hår är vegetabiliskt färgat och du använder naturlig kosmetika finns det inte mycket mer att tänka på. Även om du använder ett schampo som är mer rengörande, stannar den vegetabiliska färgen bra i håret”, säger Tiina.

Blekt hår kräver något mer vårdande och stärkande produkter. Naturkosmetik har en rad produkter för strukturellt skadat hår som definitivt är värda att använda. Strukturellt skadat hår kräver mer vård och uppmärksamhet.

Var och en av oss har ett unikt hår och en unik struktur. Därför är det också viktigt att ta hänsyn till hårets tjocklek och längd när du väljer en behandlingsprodukt.

Tack till Hanna och Tiina för era expertsvar!

Ta en titt på Jolies breda utbud av naturliga kosmetiska hårvårdsprodukter och välj de bästa produkterna för dig själv med tips från eko-frisörer.

Foton: Four Reasons, Hanna Jalkanen och Tiina Talvensaari

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.