Ekologisk Ansiktsvård

Effektiv gör-det-själv-kosmetik: gör världens bästa ansiktsolja själv

16.5.2023, claudia.bjork

Det är lätt att välja en färdig ansiktsolja från det breda utbudet av kosmetika, men tänk om den bästa produkten för din hud skapas genom att blanda den själv?

Ansiktsolja är en av de enklaste DIY kosmetiska produkterna att göra, men att kombinera oljor kräver lite förtrogenhet. Med hjälp av denna text får du lära dig att välja lämpliga basoljor för din egen hudtyps behov, du får tips för att göra DIY-kosmetik, och det finns även tre färdiga recept på ansiktsoljor för olika hudtyper.

Varför är ansiktsolja en av de viktigaste hudvårdsprodukterna?

Ansiktsolja är en viktig hudvårdsbasprodukt för alla hudtyper, som tillsammans med ett högkvalitativt ansiktsvatten ensamt kan räcka för att ge nödvändig vård. När du använder ansiktsolja, kom ihåg att oljan i sig faktiskt inte återfuktar. Applicera först mycket vatten på huden med ansiktsvatten och eventuellt vattenliknande serum. Applicera ansiktsolja på huden först efter att oljan verkar låsa in fukt i huden.

Oljorna förser huden med fettsyror, vitaminer och mineraler och hjälper huden att förbli flexibel, slät och levande. De ger en lyster till huden och kan hjälpa till att jämna ut hudton och till exempel ärr. Oljor rika på omega-fettsyror ökar hudens eget skydd och motstånd, hjälper till att förhindra inflammation och balanserar talgsekretionen. Av denna anledning är en korrekt vald ansiktsolja en utmärkt vårdprodukt även för fet och oren hud. Speciellt för torr och yttorr hud är olja den bästa primern under makeup, som ger en vacker lyster och hjälper foundationen att spridas bättre på huden.

Högkvalitativa råvaror är kärnan i DIY-kosmetik

Jolies utbud erbjuder högkvalitativa vegetabiliska oljor från franska Haut-Ségala och estniska Nurme , där du även kan hitta ett bra urval av de mest kända och populära eteriska oljorna. Nurmis vegetabiliska oljor är prisvärda per liter, och de stora 100 milliliters flaskorna är lämpliga som hörnstenen i ett gör-det-själv kosmetikaförråd. Nurmes utbud täcker fem vanliga vegetabiliska oljor för många ändamål: jojoba , mandel , avokado , ricinolja och morotsolja . Utöver dessa rekommenderar jag en av de mest diamantliknande kosmetikaingredienserna, arganolja , som du kan hitta i toppkvalitet hos Haut-Ségala.

Vegetabiliska oljor är väldigt mångsidiga, eftersom du kan förbereda otaliga olika produkter av dem, som rengöringsolja, ansiktsolja och kroppsolja. De gör det också enkelt att byta från ett för lätt balsam till ett mer näringsrikt genom att blanda några droppar olja med handflatan. Till exempel fungerar även arganolja och jojobaolja utmärkt i hårvård. Du kan också använda rena vegetabiliska oljor på din hud som de är, men varför inte blanda ihop några oljor och njuta av effekterna av flera oljor samtidigt.

Välj de bästa basoljorna för din hud

När du designar din egen ansiktsolja, börja med två eller tre vegetabiliska oljor. Det är stora skillnader mellan oljorna, både vad gäller egenskaper och sammansättning. Välj alltid oljor efter din hudtyp. Eteriska oljor ger den sista touchen, men du behöver inte använda dem. Eteriska oljor ger doft, aromaterapeutiska effekter och stärker hudvårdande effekter. Det bästa valet för doftkänslig eller lättreaktiv hud kan dock vara att endast använda vegetabiliska oljor.

Jojoba olja

Jojobaolja är en av de bästa och enklaste basoljorna. Det är det perfekta valet när du behöver en balanserande effekt på talgproduktionen, det vill säga när huden lätt känns glänsande. Det är en utmärkt olja för kombinerad och fet hy, men absolut alla hudtyper kan ha nytta av den. Det är också bra för alla som lider av nästan alla hudproblem, eftersom det har en konsistens som liknar hudens talg, absorberar bra och stöder inte huden.

arganolja

Den mångsidiga arganoljan kan med goda skäl kallas oljornas drottning. Den innehåller mycket olje- och linolsyra och vitamin E, känd som en stark antioxidant. En hög linolsyrahalt kan vara till hjälp för aknebenägen hud, eftersom aknebenägen hud har mindre av denna fettsyra än normalt. Arganolja anses också vara en bra olja för åldrande hud på grund av dess hudföryngrande egenskaper. Det hjälper huden att hålla sig mjuk, elastisk och slät längre.

Mandelolja

Torr hud gillar särskilt mandelolja . Den ger huden näring effektivt samtidigt som den lugnar den, så mandelolja är ett utmärkt val även för känslig hud. Irriterad hud får skonsam hjälp och lindring från klåda och hudreaktioner från mandelolja.

Avokado olja

Oljan som erhålls från avokadon är exakt samma som själva avokadon, krämig och full av fettsyror och vitaminer. Den är perfekt för torr och åldrande hud. Den har även hudlindrande och skyddande egenskaper, så du kan även prova den i produkter för känslig hud. Haut-Ségala avokadoolja är oraffinerad och därför grön till färgen. Obearbetad olja innehåller alla vitaminer, men om du inte vill ha en grönaktig nyans på produkten, välj Nurmes färglösa version .

Morotsolja

Morotsolja som används som basolja i kosmetika är aldrig bara morot, utan morot har extraherats i till exempel solrosolja. Det ljusa orangea elixiret som skapas genom extraktion ger huden en vacker ton tack vare dess höga betakaroteninnehåll. Morotsolja är ett utmärkt val för åldrande, grumlig och matt hud. Den förnyar och ljusar upp huden och får den att se omedelbart glödande och ungdomlig ut. Morotsolja är särskilt bra för våren och sommaren, eftersom den sägs öka hudens förnyelse.

Fem tips för att göra DIY-kosmetik

  1. Förbered små partier åt gången och försök använda produkterna snabbt. Ansiktsoljan håller sig bra i cirka sex månader, men kom ihåg att kontrollera bäst-före-etiketterna på ingredienserna du använder.
  2. Förvara gör-det-själv-kosmetik i noggrant desinficerade, rena glasflaskor och se till att inte en droppe vatten kommer in i produkten. Det mest bekväma och, enligt min mening, det bästa alternativet för ansiktsolja är en droppflaska.
  3. Det är enklast att bara göra vattenfria (därför även blomvattenfria) produkter, då behöver du inget separat konserveringsmedel.
  4. Eteriska oljor är mycket starka och bör användas i mycket små mängder åt gången. Mängden bör vara max 1% i produkter som finns kvar i ansiktet, såsom ansiktsoljor. I sköljningsprodukter och kroppsvårdsprodukter kan mängden vara något högre.
  5. När du funderar på lämpliga eteriska oljor, ta hänsyn till din hudtyp såväl som doften. Vilken tid på dagen använder du produkten? Längtar du efter en uppiggande eller avkopplande doft? Temperans är nyckeln med mängden eteriska oljor, välj bara 1-3 olika oljor, åtminstone när du börjar göra DIY-kosmetik.

Tre effektiva recept för DIY ansiktsoljor

Utöver måttbägaren behöver du bara en glasflaska med en storlek på minst 30 ml som du tänker förvara ansiktsoljan i. Jag rekommenderar att först dosera de eteriska oljorna direkt i glasflaskan, så att inte hela produkten förstörs om för mycket eterisk olja av misstag droppar ut. Så var försiktig när du doserar! Mät upp basoljorna i en måttbägare och häll dem sedan i en glasflaska som vän till de eteriska oljorna. Stäng locket och skaka ordentligt.

1. Balanserande och rengörande ansiktsolja för oren, fet och kombinerad hud

Den bästa ansiktsoljan kan bara skapas av två noggrant utvalda basoljor och eteriska oljor som stödjer de önskade effekterna. Detta oljeserum, speciellt designat för fet och kombinerad hud som lider av orenheter, balanserar hudens talgproduktion med kraften från jojobaolja och eteriska oljor. De utvalda eteriska oljorna hjälper också till att förhindra igensättning av hudens porer och bildning av nya finnar.

Arganolja kröner blandningen genom att hjälpa till att blekna märken och ärr som lämnats av föroreningar. Arganolja tillför också anti-aging egenskaper till produkten, så detta oljeserum är även lämpligt för vuxen oren hud.

Recept:

Jojobaolja 20 ml
Arganolja 10 ml

Eteriska oljor:
Tea tree 3 droppar
Palmarosa 2 droppar
Rosmarin 2 droppar
Enbär 2 droppar

Så här använder du: Torka av ansiktet med ett ansiktsvatten avsett för oren hud (till exempel Mádara Clarifying Toner eller Mossa Skin Solutions Clarifying Toner ) och applicera 2-3 droppar olja i ansiktet direkt efter ansiktsvatten. Bäst behandlingsresultat får du när du använder oljan på morgonen och på kvällen. Om du behöver mer fukt, använd ett fuktgivande serum lämpligt för oren hud, som Absolutions utmärkta Anti-Soif Serum , mellan ansiktstvätt och olja .

Tips: Du kan också prova en avskalad version av detta oljeserum genom att blanda 30 ml jojobaolja med 8 droppar tea tree-olja. Denna enkla blandning är särskilt lämplig för ung hud.

2. En ljusgörande stimulant för trött och matt hud

Ljusmedlet, som innehåller mycket morotsolja, ger omedelbart huden en lätt nyans. Det ger huden en boost till exempel dagar utan smink. Om du behöver mindre skugga kan du anpassa mängden morotsolja efter eget tycke. Använd i det här fallet fler andra oljor: med fet och kombinerad hud, öka mängden jojobaolja, med torrare hudtyper och åldrande hud kan du öka arganoljehalten i blandningen.

Denna snabbt absorberande oljeblandning är bra för alla hudtyper, inklusive åldrande och oren hud.

Recept:

Morotsolja 15 ml
Jojobaolja 10 ml
Arganolja 5 ml

Eteriska oljor:
Mandarin 5 droppar
Lavendel 2 droppar
Patchouli 1 droppe

Använd så här: Doppa en ljusande toner i ansiktet (till exempel Absolutions L’Essence Botanique Éclat ) och, om du vill, ett ljusare serum (även URANGs glödframkallande  Yuja Vita Ampoule ). Gnid sedan 2-3 droppar olja på huden, speciellt på morgonen. Effekterna av oljan är också lämpliga för kvällsbruk, men observera att morotsolja kan fläcka örngott.

3. Kraftolja för torr och åldrande hud

Den lugnande och lyxigt doftande oljecocktailen är den perfekta bortskämningsprodukten för kvällen. Rik närande avokadoolja tillsammans med mild mandelolja ger omedelbart torr och stram hud en behaglig, smidig och mjuk känsla. Anti-aging arganolja kompletterar den silkeslena hudkänslan.

Recept:

Arganolja 10 ml
Avokadoolja 10 ml
Mandelolja 10 ml

Eteriska oljor:
Lavendel 5 droppar
Ylang Ylang 3 droppar

Använd så här: Applicera några lager fuktgivande ansiktsvatten eller behandlingsvätska på huden. Prova till exempel Whamisa’s Deep Rich Mist eller Patyka’s Essential Lifting Lotion . Tillsätt sedan ett återfuktande och uppstramande serum, som URANG Pink Everlasting Ampoule , och låt det absorberas i några minuter. Spraya lite mer ansiktsvatten i ansiktet och gnugga 3-4 droppar ansiktsolja på ett fuktigt ansikte. Använd på morgonen på natten eller förbered en separat produkt för morgonanvändning och spara denna aromatiska olja för kvällsbruk. Till exempel är morotsoljebaserad ljusningsolja (recept 2 ovan) ett utmärkt val för morgonen!

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.