Ekologiskt Smink

7 steg för enkel sminkning

25.5.2022, Jolie

Sminkets guldålder börjar på våren. Efter ett par år av distans törstar vi efter gemensamma sammankomster, fester och utflykter som har missats alltför många gånger de senaste åren. Första maj, vårfest och skolavslutning, midsommar, pingst, bröllop, festivaler och spelningar… I vår och sommar vill vi ha röda läppar och ett lyster i ansiktet och på kinderna.

Vår- och sommarfestligheterna och återgången till kontoret kan få många av oss att skrapa sig i huvudet. Hur kunde vi någonsin hitta rätt smink för kontoret eller festen? Behöver jag ens smink? Vilken typ av smink passar mig? Dina färdigheter kan ha blivit rostiga eller så behöver du en uppfräschning av nyare trender.

Därför har vi i det här blogginlägget samlat tips för en enkel, men trendig grundsminkning. Med dessa instruktioner kan alla skapa en vacker sminklook utan krångel. Om du vill kan du göra sminket ännu festligare genom att byta nyanser eller lägga till något extra. För en enklare look kan du till exempel låta bli ögonskugga och eyeliner.

Som tur är finns det inget rätt eller fel sätt att sminka sig, så experimentera gärna med vilka tekniker och nyanser som passar ditt ansikte. Ha en underbar sminktid. <3

1. En bra grund är a och o

En vacker makeup börjar med att förbereda huden. Med en bra bas är det lätt att bygga upp en långvarig och jämn makeup.

Kvällen innan

För en långvarig och smidig finish kan du exfoliera döda hudceller och ojämnheter kvällen innan med en ansiktsskrubb. Efter exfoliering kan du applicera en lättare och mjukare ansiktsmask, till exempel True Organic of Sweden’s Sea Me Mask, känd som Cinderella Mask. Den gör din hud mjuk och gör det lättare att applicera smink.

Innan sminkningen

Förbered huden för makeup genom att återfukta den. Spraya eller klappa på ansiktsvatten i ansiktet. Lägg till fler lager om din hud verkar behöva mer fukt efter ett lager. Applicera sedan en fuktkräm i ansiktet, som också fungerar som en primer under sminket. Om din hud är torr kan du tillsätta några droppar ansiktsolja till fuktkrämen eller applicera oljan ovanpå krämen.

Vid det här laget är det en bra idé att komma ihåg solskyddsmedel – speciellt om det inte finns i ditt smink. Om du planerar att vistas i solen under dagen, applicera solkräm i ansiktet innan du applicerar smink. Vissa foundations och baser kommer med en skyddsfaktor.

2. Så här väljer du rätt nyans av foundation

Du kan hitta rätt nyans för din egen hudton genom att prova nyanser på hakan. Prova några olika nyanser i så naturligt ljus som möjligt och testa vilken som bäst smälter in i din hudton. En lämplig nyans smälter in i både i ansiktet och på halsen.

Hudens egen baston är oftast kall och rödaktig eller varm och gulbaserad: välj en sminkkräm efter hudens baston. Den lämpliga nyansen är inte för ljus eller mörk, eller gulaktig eller rödaktig för att sticka ut från huden. Står du mellan två nyanser rekommenderar vi att du väljer en lite mörkare nyans för att resultatet inte ska se för ljust och blekt ut.

Applicera foundation

Så här gör du: Använd en sminkborste, svamp eller fingrarna för att applicera krämen. Ta sminkkrämen med måtta och börja applicera den mitt i ansiktet. Fortsätt mot ansiktets kanter. På så sätt kan du blanda ut foundation i hårlinjen, käklinjen och under hakan utan att råka applicera för mycket produkt. Nyansen är perfekt när det inte finns någon linje under hakan och halsen.

Testa denna: Med Essen semi-concealing make-up cream, får du en glödande och färdig make-up, samtidigt som du får en SPF30 skyddsfaktor för ditt ansikte.

Dölj mörka ringar under ögonen och små hudfel

Så här gör du: Om din hud fortfarande behöver mer täckning på vissa områden efter foundation kan du antingen lägga på ett andra lager foundation med en mindre borste för en mer exakt finish eller använda en concealer.

Testa denna: Mádaras flytande concealer är idealisk för att täcka mörka ringar under ögonen och finns i flera olika nyanser.

Täck inte din naturliga lyster med för mycket puder

Foundationen appliceras med ett löst puder för en långvarig men naturlig finish. Ett lättviktigt och löst puder gör att foundationen håller sig på plats.

Så här gör du: Knacka lätt på det lösa pudret på burkens lock och virvla försiktigt runt det med en stor rund borste. Applicera puder i mitten av ansiktet: näsa, haka, panna, ögonlock och under ögonen. Detta gör att kanterna på ansiktet förblir ljusa. 

Prova denna: Den fina sammansättningen av Absolutions La Poudre Loose Powder smälter perfekt in i huden.

3. Applicera ljus och skugga på rätt ställen

Du kan skapa skugga och highlight för ditt ansikte med en bronzer. En matt bronzer är lämplig för skuggning och en “skimrande” bronzer för att framhäva.

Prova dessa: En bra matt bronzer är Kjaer Weis bronzer. Och med Alima Pures lystergivande finishing-puder kan du få en underbar solig look i ansiktet.

Highlight

Så här gör du: Börja med att markera. Tryck in den glödande solkrämen i en stor rund borste och tryck den sedan mot din hand så att produkten kan glida in ordentligt i borsten. Börja ge värme till de högsta punkterna i ansiktet där solen träffar. Applicera solkräm på pannan, kinderna och näsan med lätta drag nedåt.

Skuggning

Så här gör du: Knacka den matta bronzern på borsten och tryck den mot din hand. Applicera matt bronzer med drag uppåt under kindbenet. Skuggning skapar intrycket av ett högre kindben. Du kan även applicera bronzern under haklinjen och runt halsen.

4. Ögonbryn i form

För fyllighet i hörnen, använd både en ögonbrynspenna och en ögonbrynsgel.

Så här gör du: Borsta först upp brynen med en vinkelborste. Använd sedan ögonbrynspennan för att rita in små lätta drag i ögonbrynen efter dina egna ögonbryn. Med korta drag parallellt med ögonbrynen kan du tjockna och forma dina hörn så att de ser naturliga ut. Undvik att använda för tjocka streck, eftersom det kan få brynen att se tunga ut. Mjukgör brynpennans märke genom att borsta igenom brynet med en ögonbrynsborste.

Applicera slutligen en bryngel på brynen för att ge dem volym och hålla dem på plats. Borsta in gelén i brynen med uppåtgående rörelser för att få hårstråna att stå ut och se mer buskiga ut.

Tips: Ögonbrynsgel kan också användas ensam om du inte vill använda en ögonbrynspenna. Den är också perfekt för upptagna morgnar när du snabbt vill ge dina bryn en färg och form. Ögonbrynsgel finns i både färgade och ofärgade varianter.

Prova dessa: Zuis ögonbrynspenna är en av Jolies mest populära ögonbrynspennor. Det är väldigt lätt att göra vackert formade och snygga ögonbryn med.

Och Kjaer Weis prisbelönta bästa ögonbrynsprodukt, Kjaer Weis Eyebrow Gel, gör allt du behöver: den formar, ger färg och gör brynen tjockare. Psst. Det finns också en påfyllningspackning för detta.

5. Lätt ögonmakeup

Mörk ögonskugga och eyeliner

Ögonskugga och eyeliner som inte behöver vara för krånglig? Ja tack! Med en enda ögonskuggsfärg och en enkel penna kan du skapa en enkel men ögonfördjupande ögonmakeup för vardagen.

Ta fram två ögonskuggsborstar: en större och en mindre. För den här ögonmakeup-looken är det bäst att använda en neutral nyans, som brun eller grå, där du lättare kan kontrollera intensiteten i nyansen. För att applicera eyelinern behöver du en eyelinerpenna och en liten sned borste.

Gör så här: Applicera ögonskugga på den större borsten och rotera den över hela det rörliga ögonlocket, med början från det yttre ögonvrån mot det inre hörnet. När färgen är jämnt fördelad över hela ögonlocket, applicera samma ögonskugga nu med en mindre pensel.

Med en mindre borste får du en mer exakt finish och ett mörkare resultat. Använd en mindre borste för att applicera ögonskuggan i det yttre ögonvrån. Det ger djup åt utseendet. Öppna ögat och applicera lätt ögonskugga på det nedre ögonlocket, vid basen av fransarna.

Slutligen suddar du ut kanterna på ögonskuggan med en större borste för att få en naturlig finish.

Sedan är det dags för eyeliner. Använd en svart eyelinerpenna. När du gör din eyeliner, titta direkt i spegeln. Sträck inte ögonlocken uppåt eller åt något annat håll, titta bara rakt fram.

Börja med att göra små korta drag från fransraden mot örat. Det är svårt att göra ett långt och rakt drag. När du är i det yttre ögonvrån, titta framåt och forma åt vilket håll du ska forma vingen. Ett effektivt sätt är att dra den lätt mot ögonbrynshuvudet till exempel.

När konturerna är gjorda går du över dem med en liten sned pensel. Använd en pensel för att mjuka upp hela konturen. Det ger en mer naturlig och jämnare finish, och du behöver inte oroa dig så mycket för om linjen är helt rak.

Prova dessa: Med Kjaer Weis krämiga ögonskugga skapar du en sammetslen, långvarig ögonmakeup. Und Gretels eyeliner gör det enkelt att skapa en fyllig liner. Pennan glider på smidigt och lämnar ett långvarigt, intensivt resultat.

Mascara

Mascara kompletterar ögonmakeupen och öppnar upp dina ögon. Du behöver inte nödvändigtvis böja fransarna, du kan applicera mascaran i en cirkulär rörelse och lyfta fransarna från basen..

Tips: Pumpa inte mascaran för att förhindra att den torkar ut. Istället ska du snurra ut borsten ur tuben och vid behov svepar du överflödig färg i munstycket av mascaran.

Så här gör du: Titta lite nedåt. Börja med att applicera mascara direkt vid basen av dina fransar. Börja längst ner på fransarna och arbeta dig uppåt med borsten. Fortsätt titta ner för att få in mascaran i fransarna. Detta ger dig riktigt vackra och fylliga fransar.

Om mascaran kommer på huden, låt den torka och torka av den torkade mascaran med en bomullstuss. När den är färsk kan den smutsa ner annan makeup.

Prova denna: Mádara’s Deep Matter mascara för att skapa vackra och fylliga fransar. Med ett lager får du mer naturliga fransar, med flera lager får du mer synlighet och volym. Vår erfarenhet är att Mádara mascara inte sprider sig eller smular under dagen.

6. Ge ansiktet en naturlig lyster med rouge och highlighter

En rouge ger ett underbart sommarlyster till ditt ansikte. Highlightern ger ljus och lyster till de högsta punkterna i ansiktet där ljuset faller.

Gör så här: Dutta rougen på den runda borsten och vrid först borsten i handen för att fördela färgen jämnt. Applicera rougen på den högsta delen av ansiktet, över kindbenet. Du kan känna med fingrarna var ditt kindben sitter. Lämna lite utrymme för highlightern ovanför rougen. En bra tumregel är att applicera rouge från mitten av kinden, runt ögat och mot örat.

Dutta sedan highlightern på fingertopparna och applicera på de högsta punkterna i ansiktet: ovanför kindbenet, längs näsryggen och på läpparnas bågar.

Prova denna: Alima Pures härligt mjuka och krämiga rouge i färgen Blossom som har en fin jordgubbsnyans, perfekt för sommaren.

Alima Pure Highlighting Cream ger en underbar lyster till ansiktet och den krämiga kompositionen sprider sig mjukt.

7. Fylligare läppar med lipliner

Avsluta din look med läppmakeup, som är pricken på i:et för en underbart enkel men vacker makeup.

Så här gör du: Applicera en läppliner på den ljusaste delen av läpparna, där nyansen på läpparna smälter in i resten av huden. En liner på de inre läpparna får dem att se tunnare ut.

Applicera sedan läppolja eller gloss på läpparna med hjälp av en läppborste. Samtidigt sprider den ut läpplinern i sin massa och ger läpparna en vacker ton.

Prova denna: Kjaer Weis rikt pigmenterade läppliner gör det enkelt att göra läppsminkning med exakta kanter. Pennan har en mjuk textur som lätt glider på plats och även hjälper läppglans att sitta på plats längre.

Den ultraunderbara Le Lip Glow – tonade läppoljan ersätter läppglans, samtidigt som den ger näring och fukt åt läpparna. Den lätt färgade läppoljan lämnar en vacker glans utan att kännas kladdig. Den är perfekt för vardagsmakeup och passar även utmärkt till mörk ögonmakeup.

Tillbringar du bröllop, examen eller andra högtider på sommaren? Börja förbereda din hud i god tid!

Om du till exempel har en fest eller ett bröllop på gång och vill ha en vacker, glamorös sminkning är det en bra idé att börja i god tid. En slät och glödande hud under smink är kronan på verket.

Exfoliera huden ungefär en gång i veckan för att hålla den jämn, mer mottaglig för hudvårdsprodukter och för att bättre kunna utnyttja deras näringsämnen. Rengör alltid ansiktet på kvällen för att ta bort damm och eventuellt smink från dagen så att huden kan andas på natten och hålla orenheterna borta. På morgonen räcker det ofta med en enkel sköljning med vatten. Återfukta tillräckligt och kom ihåg att hålla din kropp återfuktad och äta en varierad kost, eftersom kroppens inre välbefinnande även strålar ut på huden. Läs mer om vår hudvårdsrutin här.

Se till att skydda din hud från UV-strålning genom att använda solskyddsmedel när du är i solen under längre perioder. Detta förhindrar oönskade pigmentförändringar i huden och håller tonen jämn. Om pigmentförändringar har inträffat i huden, läs här hur du blir av med dem.

Och sedan kan du njuta av våren och sommaren, som är vacker, liksom du. <3

Beställ vårt nyhetsbrev

Ta del av exklusiva kampanjer, bara för prenumeranter!

Du får 10% rabatt på din första beställning!

Tillbaka till toppen

Du håller på att ta bort en gåvoprodukt. Om du bekräftar kommer den inte läggas till i din varukorg igen.